Wat is geweld?
Boek

Wat is geweld? ([2020])/ tekst: Oscar Brenifier, illustraties: Anne Hemstege ; vertaling [uit het Frans]: James Vandermeersch

Mag je iemand slaan? Wat maakt je gewelddadig? en Moet je bang zijn voor anderen? Dit zijn drie van de in totaal zes vragen over geweld. Om (samen) over na te denken en over te praten. Met veel stripachtige kleurenillustraties, vaak met tekstballonnen. Vanaf ca. 7 t/m 12 jaar.

Aanwezigheid

Recensie

In de serie 'Filosofie voor kinderen' verscheen dit deel over de vraag wat geweld is. Een bepaald niet gemakkelijk thema, dat wordt behandeld via zes hoofdvragen: 'Wat maakt je gewelddadig?', 'Hoe weet je of je gewelddadig bent?', 'Kun je vermijden dat je gewelddadig wordt?', 'Mag je iemand slaan?', 'Kan geweld ook nuttig zijn?' en 'Moet je bang zijn voor anderen?'. Elke (deel)vraag gaat vergezeld van meerdere vlotte stripachtige kleurenillustraties, paginagroot en klein, veelal met tekstballonnen. De aanspreekvorm 'je' maakt dat geweld niet wordt gezien als louter iets buiten jezelf, maar wordt betrokken op het kind zelf. In de nu vijfdelige reeks van de filosoof Oscar Brenifier verschenen o.a. ook 'Wat is goed en kwaad?' en 'Wat voel ik?'* (2020). De bedoeling is, dat kinderen door in gesprek te gaan met een ouder of onderwijzer, maar bijvoorbeeld ook een jeugdwerker of kindertherapeut, leren nadenken en een oordeel vormen. Het waardevolle hierbij is, dat in de inleidingen per hoofdstuk niets wordt dichtgetimmerd en sommige vragen open mogen blijven. De aandacht voor filosoferen met kinderen (luisteren, spreken, vragen, argumenteren) neemt toe, zodat deze uitgave en reeks daaraan zeker tegemoet komen. En over een belangrijk thema. Onder begeleiding vanaf ca. 7 t/m 12 jaar.

Specificaties

Nederlands | 9789002271137 | 95 pagina's

Titel Wat is geweld?
Auteur Oscar Brenifier
Secundaire auteur Anne Hemstege ; James Vandermeersch
Type materiaal Boek
Uitgave Antwerpen : Davidfonds/Infodok, [2020]
Overige gegevens 95 pagina's - gekleurde illustraties - 24 cm
Annotatie Vertaling van: La violence? : c'est quoi?. - Paris : editions Nathan, (c)2019
ISBN 9789002271137
PPN 429441142
Rubriekscode 307.4
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Geweld; Filosofische aspecten
PIM Rubriek Mens en Maatschappij
PIM Trefwoord Geweld

Relaties/Serie

Filosofie voor kinderen
Boek

Filosofie voor kinderen (2011-...)

vol.
Uitgeleend