Buit
Boek

Buit de roof van Nederlands-Indisch cultureel erfgoed 1942-1950 (2020)/ Louis Zweers

'Waar zijn ze gebleven: de kunstvoorwerpen, schilderijen, tekeningen en het Chinees porselein, maar ook de wetenschappelijke collecties, staatsbibliotheken en archieven van Nederlands-Indie? Na de bezetting door Japan begon de grote plundering van de Nederlandse kolonie in de Oost. Het Japanse militaire bestuur nam de Nederlands-Indische musea, archieven en wetenschappelijke instellingen over, Hoe is het afgelopen met de collecties en archieven? Wat is er gebeurd met de Nederlands(-Indisch)e en Europese kunstenaars die werkten op Java en Bali? In Buit wordt voor het eerst de omvangrijke boekenroof door de Japanse militaire autoriteiten in kaart gebracht. Ook komen de lotgevallen van kunstenaars, kunsthandelaren en kunstverzamelaars tijdens de Japanse bezetting en de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog aan bod. Aan de hand van archiefmateriaal ontrafelt kunsthistoricus Louis Zweers de geschiedenis van de roof van het Indisch cultureel erfgoed, maar ook de vaak moeizame restitutie en het rechtsherstel na de oorlogen. Er komen feiten naar boven die nieuw licht werpen op de kwalijke rol van de Japanners maar ook van de Indonesiers in die turbulente periodes. Met dit boek komt pas de ware omvang van de roof van kunst en cultuurgoederen in Nederlands-Indie / Indonesie aan het licht'.---tekst uitgeverVerslag van de roof en vernietiging van artistiek en wetenschappelijk Nederlands-Indisch erfgoed tijdens de Japanse bezetting en de onafhankelijkheidsoorlog van Indonesie (1942-1950).

Aanwezigheid

Recensie

Zweers (1948), een specialist in de dekolonisatiegeschiedenis van Indonesië met vijftien boeken op zijn naam, beschrijft na vele jaren onderzoek het lot van Nederlands-Indisch erfgoed tijdens de Japanse bezetting en de onafhankelijkheidsstrijd (1942-1950). Hij behandelt de grotendeels verloren kunstcollecties, zoals van schilders als Rudolf Bonnet en Walter Spies, met Bali als onderwerp. Ook de collecties van museums, galeries en particulieren en van erfstukken van de Indonesische adel leden zware verliezen, evenals de verzamelingen van wetenschappelijke instituten. Miljoenen boeken van bibliotheken en particulieren werden in beslag genomen. Slechts een klein deel van dit alles bleef behouden; het grootste deel werd geroofd en vernietigd, vooral ook in de anarchie na de Japanse overgave (augustus 1945). Inspanningen tot restitutie liepen meestal vast. Met bewonderenswaardige vasthoudendheid heeft Zweers talloze onbekende gegevens bijeengebracht, verantwoord in veertig bladzijden noten. Met illustraties in kleur en zwart-wit, een literatuur- en bronnenoverzicht en een register op personen. Het is bijna een verslag van een spannende speurtocht. Dit boek zal het standaardwerk over het onderwerp zijn.

Specificaties

Nederlands | 9789024427215 | 303 pagina's

Titel Buit : de roof van Nederlands-Indisch cultureel erfgoed 1942-1950
Auteur Louis Zweers
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : Boom, 2020
Overige gegevens 303 pagina's - illustraties - 24 cm
Annotatie Met literatuuropgave
ISBN 9789024427215
PPN 427844681
Rubriekscode Indonesië 944.5
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Cultureel erfgoed; Nederlands Oost-Indië; Wereldoorlog II ; Cultureel erfgoed; Nederlands Oost-Indië; 1945-1950 ; Kunstroof; Nederlands Oost-Indië; Wereldoorlog II
PIM Rubriek Geschiedenis
PIM Trefwoord Cultureel erfgoed