Goed leven met kwetsbaarheid en beperking
Boek

Goed leven met kwetsbaarheid en beperking ([2020])/ Dirk De Wachter, Manu Keirse, redactie Barbara Simons, Elisa Candela

Handreidking over het leven met een beperking of ongeneeslijke ziekte of aandoening, zowel voor de mensen zelf als voor hun familie.

Aanwezigheid

Recensie

Een boek over leven met een beperking of een onomkeerbare ziekte. De auteurs, beiden uit België, werpen een blik op de betekenis van kwetsbaarheid en beperking en de rol die ze kunnen spelen in onze wereld. Achtereenvolgens wordt beschreven en onderzocht wat de vele gedaanten van beperking inhouden; wie zijn de zogenoemde mensen met een beperking; het verschil tussen 'afwijking', 'beperking' en 'handicap'; van pathologie naar welbevinden: een niet-pathologiserende oriëntatie 'Wat kan wel?'; stereotypering, stigmatisering en attituden: via perceptiewijziging naar attitudeverandering; wanneer beperking een familiezaak is; de vier fasen van het dementieproces en het omgaan met verwarring; communicatie bij slecht nieuws overbrengen; rouwtaken bij verlies; zorgvuldigheid bij euthanasie en verworven wilsonbekwaamheid; wat herstel kan betekenen voor de kwetsbare mens. Met persoonlijke verhalen van de auteurs, van mensen met een beperking en van hun vrienden, familie- en gezinsleden. Prof. dr. Dirk De Wachter is psychiater en systeemtherapeut, prof. dr. Manu Keirse is klinisch psycholoog. Met een literatuurlijst.

Specificaties

Nederlands | 9789401470193 | 219 pagina's

Titel Goed leven met kwetsbaarheid en beperking
Auteur Dirk De Wachter
Secundaire auteur Manu Keirse ; Barbara Simons
Type materiaal Boek
Uitgave Leuven : LannooCampus, [2020]
Overige gegevens 219 pagina's - 24 cm
Annotatie Met literatuuropgave
ISBN 9789401470193
PPN 430164505
Rubriekscode 325
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Geluk ; Levenskunst ; Zingeving ; Gehandicapten; Sociaalpsychologische aspecten
PIM Rubriek Mens en Maatschappij
PIM Trefwoord Gehandicapten