Let op | maandag 20 mei 2024 (2e Pinksterdag) zijn alle Rozet locaties gesloten
Noo kriege wi-j 't baeter
Boek

Noo kriege wi-j 't baeter verhalen over de wederopbouw in de Achterhoek (oktober 2020)/ tekst: Annegreet van Bergen, Joanne te Winkel, redactie: Marlieke Damstra, Werner Weijkamp ; fotografie: Marleen Hoftijzer

Verhalen van bewoners van de Achterhoek over het dagelijks leven tijdens de Wederopbouw (1945-ca. 1965) na de Tweede Wereldoorlog.

Aanwezigheid

Recensie

Bundel van 93 verhalen van inwoners uit de Achterhoek over het dagelijks leven in de tijd van de Wederopbouw (1945-ca. 1965), door vrijwilligers verzameld in kader van het project Een nieuwe tijd, Wederopbouw in de Achterhoek. De verhalen belichten het sociaal-maatschappelijk en economisch leven, cultuur, traditie, de religieuze verzuiling en de grote veranderingen daarin, zowel in de stad als op het platteland en zijn soms chronologisch soms thematisch geordend. De bundel begint met verhalen over de laatste maanden van de oorlog. Noodwoningen, schaarste aan goederen, de intrede van radio en televisie, eerste vakanties en vele andere onderwerpen die het dagelijks leven van mensen bepalend veranderden, worden in prettig leesbare vorm weergegeven, waarbij de verhalenvertellers sprekende worden ingevoerd. Tussen verschillende verhalen door worden in kleine kaders een bijzonder pand uit de wederopbouwtijd belicht met daarbij een hedendaagse foto in kleur. Het boek is voorzien van vele authentieke zwart-witfoto's, bron- en literatuurlijst en een uitklapbare kaart met plaatsen waar de verhalen vandaan komen.

Specificaties

Nederlands | 9789492108296 | 113 pagina's

Titel Noo kriege wi-j 't baeter : verhalen over de wederopbouw in de Achterhoek
Auteur Annegreet van Bergen
Secundaire auteur Joanne te Winkel ; Marieke Damstra ; Marleen Hoftijzer
Type materiaal Boek
Uitgave Hengelo : Uitgeverij Hermans, oktober 2020
Overige gegevens 113 pagina's - illustraties - 21 cm
Annotatie Met literatuuropgave
ISBN 9789492108296
PPN 431303169
Rubriekscode Gelderland 938
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Wederopbouw; Achterhoek; 1945-1965
Trefwoord Achterhoek
Verhalen
Wederopbouw
Geschiedenis; 20e eeuw
PIM Rubriek Nederland
PIM Trefwoord Wederopbouw