De overvloed : essays
Boek

De overvloed : essays ([2020])/ Annie Dillard, met een voorwoord van Marja Pruis ; vertaald [uit het Engels] door Henny Corver

Verzameling verhalende essays, geschreven tussen eind jaren zeventig en begin jaren negentig, van de Amerikaanse auteur Annie Dillard (1945).

Aanwezigheid

Recensie

De auteur (1945) schenkt haar lezers in 22 verhalende essays, geschreven tussen eind jaren zeventig en begin jaren negentig, een 'kleinigheid' uit de overvloed van haar werk. Overvloed, als motto voor en titel van deze bundel, is de totale creatie en creativiteit van de auteur. Deze schenkt ze aan de lezer, zodat die het poëtisch proza van de essays kan meevoltrekken. Ook de geïnspireerde en bekwame vertaling ervan werkt hieraan mee. Dillard is een natuur(be)schrijfster met een realistische en analytische blik en een spirituele, geoefende pen. Vooral de essays uit 'Teaching a Stone to Talk' en uit 'Pelgrim langs Tinker Creek' (Pulitzer Prize 1975, vertaling van Corver ook bekroond) kunnen de lezer die zich overgeeft in ongedachte sferen brengen, door woordkeus, compositie en geboden associaties in de stukken. De auteur wordt gezien als literaire nazaat van Thoreau; ook zijn Frost en Stevens te horen in het landschap van de essays. De inleiding van Marja Pruis, essay-schrijfster, spreekt van 'sjamaan' met betrekking tot de auteur. Deze wil 'iets nieuws zien', elke dag; wie schrijft als zij maakt het zogenaamd gewone nieuw.

Specificaties

Nederlands | 9789025461928 | 253 pagina's

Titel De overvloed : essays
Auteur Annie Dillard
Secundaire auteur Marja Pruis ; Henny Corver
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : Uitgeverij Atlas Contact, [2020]
Overige gegevens 253 pagina's - 23 cm
Annotatie Vertaling van: The abundance : narrative essays old and new. - Edingburgh : Canongate, (c)2016
ISBN 9789025461928
PPN 42629453X
Rubriekscode 505
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Natuurfilosofie
PIM Rubriek Natuur en Milieu
PIM Trefwoord Natuurfilosofie