Waarom een zeemeermin geen zeemeerman heet
Boek

Waarom een zeemeermin geen zeemeerman heet vijftig héél gewone woorden met een ongewoon verhaal ([2020])/ een uitgave van Onze Taal, met tekeningen van Josje van Koppen ; teksten: Saskia Aukema, Eva van Delft en Rutger Kiezebrink

Kraait een haan in elk land hetzelfde? En waar komt het woord vrijdag vandaan? In korte verhaaltjes wordt verteld waar vijftig heel gewone Nederlandse woorden nou precies vandaan komen. Met bij elk woord een stripachtige kleurenillustratie. Vanaf ca. 10 t/m 13 jaar.

Aanwezigheid

Recensie

Speciale, mooi vormgegeven, vierkante uitgave (18 cm) waarin vijftig woorden uit het dagelijkse Nederlandse taalgebruik onder de loep worden worden genomen en etymologisch worden verklaard en geïllustreerd in de vorm van een aansprekend verhaal. Woorden die aan bod komen zijn o.a.: Assepoester, drone, helikopter, kapsalon, munt, pyjama, slachtoffer en t-shirt. Voor elk woord zijn twee naast elkaar gelegen pagina's ingeruimd, met aan de ene kant een vlot verteld verhaal over de herkomst, samenstelling, ontstaansgeschiedenis van dit woord en aan de andere kant een cartoonachtige kleurenprent in de context van het desbetreffende woord. Het is een heerlijke uitgave voor taalnieuwsgierigen. Wist je trouwens dat een Franse haan cocorico zegt en een Duitse kikeriki, waar zijn Nederlandse broer kukeleku zegt en dat 'tapas' oorspronkelijk eetbare dekseltjes waren? Het Genootschap Onze Taal heeft met dit boekje een kleinood uitgegeven, waarin taalbeschouwing in originele kleurtjes gepresenteerd wordt. Aantrekkelijke, zorgvuldig uitgegeven aanwinst voor thuis en school. Vanaf ca. 10 t/m 13 jaar.

Specificaties

Nederlands | 9789082885972 | 104 pagina's

Titel Waarom een zeemeermin geen zeemeerman heet : vijftig héél gewone woorden met een ongewoon verhaal
Instelling Genootschap Onze Taal
Secundaire auteur Josje van Koppen ; Saskia Aukema ; Ryamong Noë
Type materiaal Boek
Uitgave Den Haag : Genootschap Onze Taal, [2020]
Overige gegevens 104 pagina's - gekleurde illustraties - 18 cm
ISBN 9789082885972
PPN 427638348
Rubriekscode Nederlands 835
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Nederlandse taal; Etymologie
PIM Rubriek Communicatie
PIM Trefwoord Nederlandse taal