Nietszeggend veelzeggend
Boek

Nietszeggend veelzeggend spraak-, taal- en gehoorstoornissen in boeken, theater en films (2020)/ Eric Manders

Overzicht en bespreking van boeken, theaterstukken en films uit het Nederlandse en Engelse taalgebied waarin spraak-, gehoor- en taalproblemen aan de orde komen.

Aanwezigheid

Recensie

De Vlaamse auteur, o.m. docent logopedie en audiologie, doceerde aan de KU Leuven en heeft voor blbliotherapie veel fictie en non-fictie geselecteerd en besproken, waarbij het gaat om theaterproducties, boeken en films, grotendeels uit het Nederlandse en Engelse taalgebied. In dit boek geeft hij een overzicht van wat er in diverse media is verschenen over stoornissen van spraak, taal en gehoor. De spraak-, taal- en gehoorproblemen van volwassenen en kinderen - afasie, Locked-in syndroom, mutisme, doofheid, stotteren en dysartrie - worden kort maar herkenbaar in kaart gebracht, met aansluitend een beschrijving van de fictie- en non-fictietitels. Behalve de zakelijke bespreking wordt vooral ook gelet op de benadering: spottend of zielig, persoonlijk en maatschappelijk. De lijst is vooral bedoeld voor ouders en professionals als handreiking voor de emotionele verwerking. Het geheel is vlot en voor leken toegankelijk geschreven. Elk hoofdstuk bevat referenties naar uitgebreide vakliteratuur waarmee vakmensen verder kunnen.

Specificaties

Nederlands | 9789463712323 | 156 pagina's

Titel Nietszeggend veelzeggend : spraak-, taal- en gehoorstoornissen in boeken, theater en films
Auteur Eric Manders
Type materiaal Boek
Uitgave Oud-Turnhout : 's-Hertogenbosch : Gompels&Svacina, 2020
Overige gegevens 156 pagina's - illustraties - 24 cm
Annotatie Met literatuuropgave
ISBN 9789463712323
PPN 429972334
Rubriekscode 463.4
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Spraakstoornissen; Communicatiemedia ; Taalontwikkelingsstoornis; Communicatiemedia ; Ooraandoeningen; Communicatiemedia ; Boeken ; Films ; Toneel ; Biografieën ; Jeugdboeken ; Afasie ; Locked-in-syndroom ; Doofheid ; Slechthorendheid ; Stotteren ; Selectief mutisme
PIM Rubriek Lichaam en Gezondheid
PIM Trefwoord Spraakstoornissen