Berlin Alexanderplatz
DVD

Berlin Alexanderplatz ([2020])/ regie Burhan Qurbani

Een Afrikaan vlucht naar Europa met het idee daar als een goed mens te gaan leven, maar dat valt niet mee als illegale vluchteling en zeker niet als je onder invloed van een drugsdealer komt te staan.

Aanwezigheid

Recensie

Duits drama (2020) van Burhan Qurbani (Shahada). Vrije bewerking van de roman (1929) van Alfred Döblin. Met Albrecht Schuch (Systemcrasher), Julia Haase, Welket Bunqué en Nils Verkooijen (Briefgeheim, Achtstegroepers huilen niet). Francis vlucht van Afrika naar Berlijn, waar hij wil leven als een goed mens, maar als illegale vluchteling is dat vrijwel onmogelijk. Onder invloed van een drugsdealer verandert hij in een crimineel, waardoor het eerlijke leven dat hij voor ogen had uit het zicht verdwijnt. Beoordeling IMDb: 6,8. Berend Jan Bockting (Volkskrant 5-8-'20): 'Hedendaags racisme, koloniaal verleden, hedonisme, globalisering, uitbuiting van arbeiders, prostitutie, drugs; Qurbani stipt het allemaal aan, maar duikt slechts zelden de diepte in. Dat is niet per se storend. Berlin Alexanderplatz laat zich uitstekend kijken als een veredelde koortsdroom' (3 sterren). Symen Boersma (Filmtotaal 6-8-'20): 'drie uur durende aanklacht tegen alles, die even onvergetelijk is als ontoegankelijk.(...) een film die iedereen zou moeten zien, maar die het je niet makkelijk wil maken' (4 sterren). Sabeth Snijders (NRC 4-8-'20): 'Als in een Griekse tragedie wordt de kijker meegezogen in de neerwaartse spiraal van de hoofdfiguur (...) meeslepende, dynamische film (...) opzwepend gevoel' (4 sterren).

Specificaties

Duits | 8718836864643

Titel Berlin Alexanderplatz
PEGI/Kijkwijzer leeftijdsadvies
Secundaire auteur Burhan Qurbani ; Welket Bungué ; Albrecht Schuch ; Jella Haase ; Alfred Döblin
Type materiaal DVD
Uitgave [Amsterdam] : September Film, [2020]
Overige gegevens 1 dvd-video (176 min.) - kleur, geluid, breedbeeld - 12 cm
Annotatie Acteurs onder anderen: Welket Bungué, Albrecht Schuch, Jella Haase. - Duits gesproken, ondertiteld in het Nederlands of Frans - Gebaseerd op het gelijknamige boek van Alfred Döblin - Videoversie van de film: Duitsland : Lemming Film, (c)2020
ISBN 8718836864643
PPN 430196059
Genre sociale roman
Thematrefwoord Berlijn; 2020 ; Vluchtelingen
Taal Duits