De ridderprinses
Boek

De ridderprinses ([2020])/ tekst van Cornelia Funke, met illustraties van Kerstin Meyer ; Nederlandse tekst [vertaald uit het Duits] van Maria van Donkelaar

Als Koning Wilfried na drie zoons een dochter krijgt en zijn vrouw overlijdt, heeft hij geen idee wat hij een meisje moet leren. Dus leert hij Violetta dezelfde dingen als haar grote broers. Maar Violetta doet vooral alles op haar eigen manier. Groot prentenboek met zachtgekleurde tekeningen. Vanaf ca. 4 jaar.

Aanwezigheid

Recensie

Koning Wilfried de Welgeurende leert zijn drie zonen alles wat een koningszoon moet kunnen; vechten met lans en zwaard, paardrijden. Als de koningin sterft bij de geboorte van Violetta, hun dochtertje, besluit hij haar hetzelfde te leren als haar broers, maar dat valt niet mee voor zo'n klein meisje. Ze gaat 's nachts stiekem oefenen en dat heeft veel effect. Voor haar 16e verjaardag schrijft de koning een toernooi uit met Violetta als hoofdprijs. Ze is woedend en smeedt een plan. Per dubbele pagina wordt het verhaal verteld in horizontale stroken (1 tot 3) met grappige illustraties in o.a. inkt en waterverf, met wisselend perspectief. De elkaar opvolgende beelden per strook (van links naar rechts), suggereren beweging waardoor het net een film lijkt, bv. Violetta die zichzelf leert paardrijden of zwaardvechten. De tekst is in vlotte stijl geschreven, in korte en langere zinnen en met eenvoudig woordgebruik. Veel interactie ('Wat?! schreeuwt ze. Nooit trouw ik met zo'n sukkel'). Fraaie vormgeving. Ontroerend en grappig prentenboek over een meisje dat precies weet wat ze wil en opkomt voor zichzelf, van een auteur die voor alle leeftijdsgroepen succesvolle kinderboeken heeft geschreven, o.a. het prentenboek 'De muizenridder'*. Vanaf ca. 4 jaar.

Specificaties

Nederlands | 9789051168082

Titel De ridderprinses
Auteur Cornelia Funke
Secundaire auteur Kerstin Meyer ; Maria van Donkelaar
Type materiaal Boek
Uitgave Rijswijk : De Vier Windstreken, [2020]
Overige gegevens 32 ongenummerde pagina's - gekleurde illustraties - 30 cm
Annotatie Vertaling van: Der geheimnisvolle Ritter Namenlos. - Frankfurt am Main : S. Fisher Verlag GmbH, 2003
ISBN 9789051168082
PPN 427657075
Thematrefwoord Ridders ; Rolpatronen
Taal Nederlands