De krekel die niet tsjirpen kon
Boek

De krekel die niet tsjirpen kon (2020)/ tekst en illustraties: Eric Carle, vertaling [uit het Engels]: J.H Gever

Een krekel kan geen geluid uitbrengen. Maar als hij 's avonds een krekelvrouwtje ontmoet, tsjirpt hij het hoogste lied. Prentenboek met gekleurde schilderingen. Bij het openslaan van de laatste bladzijde laat de krekel ook een (mechanisch) getsjirp horen. Vanaf ca. 3 jaar.

Recensie

Oblong hardkartonnen prentenboek over een krekeltje dat heel graag wil tsjirpen. Telkens als hij een ander insect ontmoet, wrijft hij met zijn vleugeltjes tegen elkaar om zo de ander met getsjirp te begroeten. Elke keer is zijn moeite tevergeefs. Pas als de krekel een vrouwtjeskrekel ontmoet, gaat hij spontaan tsjirpen. Een typisch Eric Carle-prentenboek, met gloedvolle illustraties in de bekende collagetechniek waardoor ogenschijnlijk simpele, maar zeer sterke voorstellingen ontstaan. Op elke bladzijde wordt een nieuw insect geïntroduceerd, dat ondanks de gestileerde vorm goed herkenbaar is. De bijbehorende eenvoudige tekst eindigt elke bladzijde met hetzelfde zinnetje: 'Maar er gebeurt niets; er is niets te horen!'. Het eind bevat een verrassing: als de krekel een vrouwtje ontmoet, klinkt uit het boek een vrolijk getsjirp, doordat in het achterplat een batterijdoosje is verwerkt. Het tsjirpen klinkt automatisch bij het omslaan van de pagina, zonder dat een knopje hoeft te worden ingedrukt, dus het verrassingseffect is extra groot. Heruitgave in hardkarton en kleiner formaat. Zeer bruikbaar voor peuters vanaf ca. 3 jaar.

Specificaties

Nederlands | 9789025728885

Titel De krekel die niet tsjirpen kon
Auteur Eric Carle
Secundaire auteur J.H. Gever
Type materiaal Boek
Editie 32ste druk;
Uitgave Haarlem : Gottmer, 2020
Overige gegevens 24 ongenummerde pagina's - gekleurde illustraties - 13×18 cm
Annotatie Kartonboekje - 1e druk Nederlandse uitgave: (c)1997 - Vertaling van: The very quiet cricket. - New York : Philomel Books, (c)1990
ISBN 9789025728885
PPN 428660541
Genre dierenleven
Thematrefwoord Krekels ; Dieren ; Repeteerverhalen ; Geluiden
Taal Nederlands