Eén erwt maakt nog geen snert
Boek

Eén erwt maakt nog geen snert het Rifgebergte, de dubbele nationaliteit en andere misverstanden (december 2020)/ Asis Aynan

Essay over de impact van de gewelddadige geschiedenis van het Rifgebied in Marokko op migranten, waarin de auteur ook de weinig kritische houding van Marokkaanse Nederlanders tegenover de onderdrukking in Marokko bekritiseert.

Aanwezigheid

Recensie

In dit essay beschrijft Asis Aynan (1980) de geschiedenis van de Rif, tegenwoordig deel van Marokko, en van zijn eigen familie. Ook hekelt hij de volgens hem schijnheilige opstelling van veel bekende Marokkaanse Nederlanders ten opzichte van misstanden in Marokko. Hij gaat in op de bloedige oorlog in de jaren twintig van de twintigste eeuw en de korte oorlog in de jaren vijftig. Migranten zoals zijn vader gingen volgens hem ook op de vlucht voor geweld en vervolging. Na verloop van tijd gaven ze hun culturele identiteit op en kozen voor een islamitische levensstijl. In de Rif zijn recente protesten onderdrukt; mensen als burgemeester Ahmed Aboutaleb hebben die repressie volgens Aynan onvoldoende bekritiseerd. Aynan, docent aan een hogeschool en columnist, zet een aantal kwesties rond migratie en identiteit scherp neer. Dit is een prikkelend betoog, dat zeker de aandacht kan trekken, met name van mensen met interesse in het multiculturele debat. Vergeleken met 'Mijn ontelbare identiteiten' (Sinan Çankaya) is het minder diepgravend over het thema identiteit. Boeiend, vlot geschreven boekje rond een aantal nog steeds actuele kwesties over de geschiedenis met Marokko en de positie van Marokkaanse Nederlanders.

Specificaties

Nederlands | 9789028223059 | 71 pagina's

Titel Eén erwt maakt nog geen snert : het Rifgebergte, de dubbele nationaliteit en andere misverstanden
Auteur Asis Aynan
Type materiaal Boek
Editie Eerste druk;
Uitgave Amsterdam : Uitgeverij Van Oorschot, december 2020
Overige gegevens 71 pagina's - 21 cm
Annotatie Met literatuuropgave
ISBN 9789028223059
PPN 427601940
Rubriekscode 328.76
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Marokkanen; Nederland; Opstellen
PIM Rubriek Mens en Maatschappij
PIM Trefwoord Marokkanen