Let op | vanaf maandag 8 juli 2024 sluit Rozet Centrum om 20:00 uur (in plaats van 22:00 uur)
Multatuli's Max Havelaar
Boek

Multatuli's Max Havelaar de graphic novel ([2020])/ door Eric Heuvel & Jos van Waterschoot, redactie Rob van Bavel ; inkleuring Roberto Burgazzoli

Graphic novel over de aanklacht van een bestuursambtenaar tegen de koloniale uitbuiting en corrupte bureaucratie die hij om zich heen zag in Nederlands-Indië in de negentiende eeuw.

Aanwezigheid

Recensie

Zonder enige twijfel is 'Max Havelaar' een van de belangrijkste Nederlandstalige boeken aller tijden. Niet voor niets is het in vele talen vertaald en wordt het wereldwijd gezien als een bijzonder boek waarin geageerd wordt tegen het koloniale systeem in Nederlands-Indië. Omdat Multatuli echter nogal breedsprakerig is, wordt het boek tegenwoordig niet vaak meer gelezen. Daarom is het een goede gedachte geweest om de essentie ervan weer te geven in een grafische roman. Daardoor krijg je toch een goed beeld waartegen Multatuli fulmineerde. Natuurlijk kon Jos van Waterschoot, de oud-conservator van het Multatulimuseum en de schrijver van het scenario, niet alles verwerken. Zo ontbreekt het verhaal van de Japanse Steenhouwer. Eric Heuvel, die in 'De terugkeer' al had laten zien dat hij de Indische sfeer goed kan uitbeelden, heeft prima werk geleverd. Maar wat het album naar een nog hoger niveau tilt is het negentien bladzijden tellende, uitnemende nawoord waarin heel helder verteld wordt over Multatuli en over zijn bedoelingen met dit boek. Een meer dan geslaagde poging tot herwaardering.

Specificaties

Nederlands | 9789088866500 | 104 pagina's

Titel Multatuli's Max Havelaar : de graphic novel
Uniforme titel Max Havelaar
Auteur Eric Heuvel
Secundaire auteur Jos van Waterschoot ; Multatuli ; Rob van Bavel ; Roberto Burgazzoli
Type materiaal Boek
Editie Eerste druk;
Uitgave Oosterhout : Uitgeverij L, [2020]
Overige gegevens 104 pagina's - gekleurde illustraties - 27 cm
Annotatie Rugtitel: Max Havelaar - Met literatuuropgave
ISBN 9789088866500
PPN 43040221X
Genre stripverhaal - sociale roman - historische roman
Thematrefwoord Kolonialisme ; Nederlands Oost-Indie; 19e eeuw
Taal Nederlands