Let op | vanaf maandag 8 juli 2024 sluit Rozet Centrum om 20:00 uur (in plaats van 22:00 uur)
Kerkgebouwen
Boek

Kerkgebouwen 88 inspirerende voorbeelden van nieuw gebruik - van appartement tot zorgcomplex ([2020])/ redactie Albert Reinstra, Frank Strolenberg, projectteksten Albert Reinstra, Frank Stoltenberg, Jaco Boer, Jeroen Westerman, Karel Loeff, Marscha van Damme en Richelle Wansing, Lilian Grootswagers, Marchje Schaap, Miranda Megens ; met medewerking van Marieke van Zanten, Future Religious Heritage, the European network of places of worship ; eindredactie Martine Bakker

SAMENVATTING: "Nederland is een land van kerkgebouwen. Het zijn de dragers van geloof, kunst en cultuur. Bakens in de omgeving. Maar wat ermee te doen in een tijd waarin het kerkbezoek afneemt en de gebouwen hun functie als gebedshuis verliezen? Inmiddels hebben meer dan 1500 van de ruim 7100 gebedshuizen een andere bestemming gekregen. Daarvoor was lef, creativiteit en betrokkenheid nodig. In dit boek staan 88 inspirerende, rijk geillustreerde voorbeelden. Soms gaat het om minimale aanpassingen in de bestemming, regelmatig om ingrijpende, architectonische hoogstandjes. De bijzondere sfeer en uitstraling van de kerk blijft daarbij vaak bewaard. Het 400 pagina's tellende boek maakt duidelijk wat er bij deze verandering komt kijken en welke oplossingen denkbaar zijn. Met actueel cijfermateriaal en internationale vergelijkingen krijgt het onderwerp perspectief. Zo helpt het boek een toekomst te vinden voor deze monumentale gebouwen die velen zo dierbaar zijn".Beschrijving van alternatieve oplossingen voor het hergebruik van kerkelijk erfgoed, vooral in Nederland, met enkele voorbeelden elders in Europa.

Aanwezigheid

Recensie

Dit kloeke fotoboek bevat 88 voorbeelden van nieuw gebruik van kerkgebouwen in Nederland en daarnaast ook een zestal voorbeelden in Noordwest-Europa. De herbestemming is bijvoorbeeld als appartement, bibliotheek, boekhandel, café, congressen- en evenementenruimte, expositieruimte, fitnessruimte, gezondheidscentra, hotel, kantoorruimte. Het boek is een initiatief van de rijksdienst voor het cultureel erfgoed, uitgevoerd door het Programma Toekomst Religieus Erfgoed. Dit programma hoopt bij te dragen aan het denken over de kansen die het toekomstig (mede)gebruik van kerkgebouwen in Nederland heeft. De primaire doelgroep wordt dus gevormd door mensen die hiermee te maken hebben, maar ook architecten en mensen met algemene interesse in cultureel erfgoed. Het naslagwerk bevat talloze foto's (soms ook op A3-formaat). Tot slot zijn toegevoegd een uitgebreide samenvatting, een verklarende woordenlijst, een bronnenlijst, een architectenregister en een colofon.

Specificaties

Nederlands | 9789492474384 | 399 pagina's

Titel Kerkgebouwen : 88 inspirerende voorbeelden van nieuw gebruik - van appartement tot zorgcomplex
Instelling /Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed
Secundaire auteur Albert Reinstra
Type materiaal Boek
Uitgave [Wageningen] : Blauwdruk, [2020]
Overige gegevens 399 pagina's - illustraties - 29 cm
Annotatie Uitgave in samenwerking met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Met literatuuropgave, register
ISBN 9789492474384
PPN 430197446
Rubriekscode 718.1
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Kerkgebouwen; Nederland; Hergebruik
Trefwoord Apeldoorn
Arnhem
Bemmel
Doesburg
Haarlo
Kranenburg
Lichtenvoorde
Zutphen
Kerkgebouwen
Religieuze Kunst
Beeldende kunst
Hergebruik
PIM Rubriek Beeldende kunst
PIM Trefwoord Kerkgebouwen