The piano
DVD

The piano ([2020])/ written and directed by Jane Campion

Rond 1850 wordt een niet-sprekende Schotse vrouw met haar dochtertje en haar piano naar Nieuw-Zeeland verscheept om te trouwen met een Britse kolonist. Er ontstaat echter een erotische verhouding met een vriend van de man.

Aanwezigheid

Recensie

Gerestaureerde versie van de derde speelfilm (1992) van de Australische regisseuse Jane Campion (Sweetie; An angel at my table). Met Holly Hunter (The firm, Jackie), Harvey Keitel (Youth, The grand Budapest Hotel), Sam Neill (Jurassic Park) en Anna Paquin (Ex-men). Rond 1850 komt een Schotse vrouw met haar dochtertje in Nieuw-Zeeland aan om te trouwen met een kolonist. Ze spreekt om onduidelijke redenen niet, haar piano heeft ze meegenomen om zich te kunnen uiten. Er ontstaat een erotische relatie tussen haar en een man die zich meer aangetrokken voelt tot de Maori-cultuur dan tot de stijve Victoriaanse levensstijl van de kolonisten. Raymond van den Boogaard (NRC 24-4-'09): '(...) Campions kostuumdrama The Piano is met gemak een van de mooiste films ooit gemaakt. Zelden is er een zo precies in de geschiedenis geplaatste film - ongeveer 1850, een uithoek van Nieuw-Zeeland, aan de Romantiek ontleende beeldstructuur - gemaakt die toeschouwers als zo actueel ervaren. The Piano is een verhaal over échte, geïdealiseerde liefde, met feministische ondertonen (...)'. Bekroond met een Gouden Palm, elf Australische filmprijzen en Oscars voor Beste actrice, Beste scenario en Beste bijrol. Volgens Belinda van de Graaf (Trouw 23-7-'20) 'nog altijd de beste film ooit door een vrouw gemaakt'.

Specificaties

Engels | 5407003482430

Titel The piano
PEGI/Kijkwijzer leeftijdsadvies
Secundaire auteur Jane Campion ; Holly Hunter ; Harvey Keitel ; Sam Neill
Type materiaal DVD
Uitgave [Gent] : Lumière, [2020]
Overige gegevens 1 dvd-video (121 min.) - kleur, geluid, breedbeeld - 12 cm
Annotatie Acteurs onder anderen: Holly Hunter, Harvey Keitel, Sam Neill. - Engels gesproken, Nederlands ondertiteld - Restored version - Videoversie van de film: Australie : Jan Chapmans Productions, (c)1993
ISBN 5407003482430
PPN 430492634
Genre psychologische roman - historische roman
Thematrefwoord Erotiek ; Nieuw-Zeeland
Taal Engels