Mr. Jones
DVD

Mr. Jones ([2020])/ a film by Agnieszka Holland

In 1933 krijgt de Welse journalist Gareth Jones toestemming voor een bezoek aan de Sovjetunie. Buiten weten van de autoriteiten reist hij naar de Oekraine, waar hij getuige is van een grote hongersnood.

Aanwezigheid

Recensie

Pool-Oekraïens-Engels drama van Agnieszka Holland (In darkness; Copying Beethoven) met in de hoofdrol James Norton (Grantchester; War & peace). Het verhaal is gebaseerd op ware gebeurtenissen begin jaren 1930. De ambitieuze Welse journalist Gareth Jones krijgt toestemming naar de Sovjet-Unie te reizen waar hij wil proberen Stalin te interviewen over de economische groei en het vijfjarenplan. Jones heeft geruchten gehoord over hongersnood in de Oekraïne en reist er stiekem naar toe. Hij ziet lege dorpen, mensen die op straat van de honger sterven, kannibalisme en gedwongen graanleveranties. Deze gebeurtenissen staan bekend als de Holodomor, ook als de 'Oekraïense genocide' of de 'Oekraïense holocaust'. Jones krijgt hulp van Ada Brooks (Vanessa Kirby), journaliste bij de New York Times. Bij zijn terugkeer in Londen publiceert hij een artikel over zijn bevindingen, maar ondervindt veel tegenwerking. Rotten Tomatoes (rottentomatoes.com) geeft een score van 84% 'fresh': 'Flawed yet fundamentally worthy, Mr. Jones peers into the past to tell a fact-based story that remains troublingly relevant today.' Genomineerd voor de Gouden Beer in Berlijn.

Specificaties

Engels | 8711983971509

Titel Mr. Jones
Uniforme titel Mr Jones
PEGI/Kijkwijzer leeftijdsadvies
Secundaire auteur Agnieszka Holland ; James Norton ; Vanessa Kirby ; Peter Sarsgaard
Type materiaal DVD
Uitgave [Hilversum] : Just entertainment, [2020]
Overige gegevens 1 dvd-video (ongeveer 119 min.) - kleur, geluid, breedbeeld - 12 cm
Annotatie Acteurs onder anderen: James Norton, Vanessa Kirby, Peter Sarsgaard. - Engels gesproken, Nederlands ondertiteld - Videoversie van de film: Polen : Film Produkcja, 2019
ISBN 8711983971509
PPN 430587929
Genre historische roman
Thematrefwoord Genocide ; Oekraïne; 1931-1935
Taal Engels