De geheugenfabriek
Boek

De geheugenfabriek hoe wij herinneringen vormen en hoe herinneringen ons vormen (2021)/ Veronica O'Keane, vertaald [uit het Engels] door Conny Sykora

Beschrijving van de werking van de hersenen bij het terughalen van herinneringen, hoe visuele, auditieve of geurervaringen herinneringen kunnen activeren en welke hersenonderdelen dan actief zijn.

Aanwezigheid

Recensie

Dit boek gaat over het vormen van herinneringen en hoe deze van invloed kunnen zijn op ons gedrag. De auteur is psychiater en hoogleraar aan het Trinity College in Dublin. Ze besloot onderzoek te doen nadat ze een patiënt had behandeld voor wie na genezing van haar postnatale depressie haar gevoelens uit die periode weer opgeroepen konden worden en dan levensecht voelden. In dit boek behandelt ze de werking van de onderdelen van de hersenen die een rol spelen bij het vormen van herinneringen. Aan de hand van casussen van diverse patiënten analyseert ze hoe het komt dat herinneringen van lang geleden in het heden als echt kunnen voelen. Ze beschrijft hoe een visuele, auditieve of olfactorische (geur) ervaring een herinnering kan activeren en welke hersenonderdelen dan actief zijn. Dit boek geeft ook een beeld van de huidige stand van zaken in het breinonderzoek en sluit aan bij de opvatting dat de hersenen een samenhangend geheel vormen. Dit boek is interessant voor psychologen, psychiaters en therapeuten en voor iedereen die geïnteresseerd is in de werking van het brein.

Specificaties

Nederlands | 9789000367344 | 317 pagina's

Titel De geheugenfabriek : hoe wij herinneringen vormen en hoe herinneringen ons vormen
Auteur Veronica O'Keane
Secundaire auteur Conny Sykora
Type materiaal Boek
Editie Eerste druk;
Uitgave Amsterdam : Spectrum, 2021
Overige gegevens 317 pagina's - illustraties - 22 cm
Annotatie Met literatuuropgave - Vertaling van: The rag and bone shop. - Allen Lane, (c)2021
ISBN 9789000367344
PPN 427629705
Rubriekscode 415.4
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Geheugen
PIM Rubriek Geestelijk leven
PIM Trefwoord Geheugen