Dit Amerika
Boek

Dit Amerika pleidooi voor een betere natie ([2020])/ Jill Lepore, vertaald [uit het Engels] door Rob Kuitenbrouwer

Essay van Harvard-professor Jill Lepore (1966) over het ontstaan van naties, het denken erover, de geschiedschrijving over en de toekomst van naties, geïllustreerd met concrete thema's, personen en gebeurtenissen uit de Amerikaanse geschiedenis. Pleidooi voor de kernwaarden waarop de VS zijn gebouwd.

Aanwezigheid

Recensie

Harvard-professor Jill Lepore (1966) geeft in dit essay haar visie op het ontstaan, de aard en de geschiedenis van de Amerikaanse natie. Een turbulente en nog immer relevante geschiedenis, zoals de kapingspogingen van illiberale nationalisten als de Ku Klux Klan en ex-president Donald Trump illustreren. De Amerikaanse natie is, anders dan de Europese en post-koloniale naties, geen natiestaat maar een staatnatie, een unicum. Lepore onderzoekt het ontstaan van naties, het denken erover, de geschiedschrijving over en de toekomst van naties en illustreert dat met concrete thema's, personen en gebeurtenissen uit de Amerikaanse geschiedenis. De auteur herinterpreteert het doel van het vak Amerikaanse Geschiedenis en analyseert een uiterst relevant thema uit de geschiedenis van de VS en het Trump-tijdperk: de Amerikaanse natie is, bedreigd en wel, ondanks de kapingspogingen van de illiberalisten en de voorspellingen van de internationalisten, mits behoed, nog steeds springlevend en functioneel. Een vurig pleidooi voor de kernwaarden waarop de VS zijn gebouwd. Vervolg op 'Deze waarheden'*. Een abstract filosofische discussie, maar met veel concrete onderbouwing, op hoog academisch niveau. Prachtig uitgegeven, uitstekend geschreven en bijzonder goed vertaald.

Specificaties

Nederlands | 9789029543828 | 141 pagina's

Titel Dit Amerika : pleidooi voor een betere natie
Auteur Jill Lepore
Secundaire auteur Rob Kuitenbrouwer
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : Het Getij, Uitgeverij De Arbeiderspers, [2020]
Overige gegevens 141 pagina's - 21 cm
Annotatie Met literatuuropgave
ISBN 9789029543828
PPN 430494440
Rubriekscode 331.32
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Nationalisme; Verenigde Staten; Kritiek ; Verenigde Staten; Ethische aspecten; Toekomst ; Verenigde Staten; Toekomst; Ethische aspecten
PIM Rubriek Mens en Maatschappij
PIM Trefwoord Nationalisme