De goede voorouder
Boek

De goede voorouder langetermijn denken voor een kortetermijn wereld ([2021])/ Roman Krznaric, vertaald [uit het Engels] door Henk Moerdijk

Filosofisch pleidooi voor de duurzame omgang met het milieu en de natuur aan de hand van voorstellen voor zes principes en praktische, politieke strategieen.

Aanwezigheid

Recensie

Met dit boek schreef de publieksfilosoof Roman Krznaric een inspirerend, hoopgevend en leesbaar vertaald pleidooi voor een revolutie in onze manier van denken. Wij zijn de erfgenamen van schenkingen uit het verleden. Op onze beurt geven wij deze wereld als nalatenschap weer door aan toekomstige generaties. Maar door onze kortzichtigheid maken we daar een behoorlijke puinhoop van. Dit boek laat zien waarom een revolutie van 'tijdrebellie' en langetermijndenken noodzakelijk is om deze wereld op verantwoorde wijze na te laten aan toekomstige generaties. Krznaric werkt eerst zes principes van langetermijndenken uit (nederigheid tegenover de diepe tijd, erflatersmentaliteit, intergenerationele rechtvaardigheid, kathedraaldenken, holistisch voorspellen en een transcendent doel). Vervolgens laat hij zien hoe we die principes in de praktijk kunnen brengen door een 'diepe democratie' te ontwikkelen waarin niet kapitalisme maar de 'donuteconomie' centraal staat, door toe te werken naar een ecologische beschaving, en door via culturele evolutie ons langetermijndenken te cultiveren. Met enkele illustraties in zwart-wit, een literatuuroverzicht en eindnoten.

Specificaties

Nederlands | 9789025907938 | 303 pagina's

Titel De goede voorouder : langetermijn denken voor een kortetermijn wereld
Auteur Roman Krznaric
Secundaire auteur Henk Moerdijk
Type materiaal Boek
Uitgave Utrecht : Ten Have, [2021]
Overige gegevens 303 pagina's - illustraties - 23 cm
Annotatie Met literatuuropgave - Vertaling van: The good ancestor. - London : WH Allen, 2020
ISBN 9789025907938
PPN 427783143
Rubriekscode 614.6
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Duurzame ontwikkeling; Filosofie
PIM Rubriek Natuur en Milieu
PIM Trefwoord Duurzaamheid