Let op | vanaf maandag 8 juli 2024 sluit Rozet Centrum om 20:00 uur (in plaats van 22:00 uur)
Verzet en SS
Boek

Verzet en SS het verzwegen verleden van een vader (oktober 2020)/ Carien van Beek, de redactionele begeleiding was in handen van Joke Linders

Persoonlijk verslag door de schrijfster over haar speurtocht naar het leven van haar vader, die 'fout' was in de oorlog, vocht voor de Waffen-SS in Rusland, deserteerde en in het verzet ging.

Aanwezigheid

Recensie

Twaalf jaar na de dood van haar vader hoort de auteur dat haar vader 'fout' was in de Tweede Wereldoorlog en gevochten heeft voor de Waffen-SS in Rusland. Het roept veel emoties bij haar op en vastbesloten besluit zij het oorlogsverleden van haar vader te ontrafelen. Met dit boek doorbreekt zij het taboe van zwijgen, een louterende ervaring. Zo leert ze haar vader en de omstandigheden waarin hij moest opereren beter kennen en begrijpen. Ze bezoekt het Nationaal Archief, spreekt talloze mensen over die tijd en reist zelfs af naar plekken in Oostenrijk, Oekraïne en Rusland waar hij geweest is. Haar vader blijkt erin geluisd door een vriend. Na desertie uit de SS, gaat hij het verzet in. Na de bevrijding wordt hij verraden en zit enkele jaren vast onder mensonterende omstandigheden. De auteur is antropologe, schreef voor publiekstijdschriften en was televisieregisseuse. Het boek bevat enkele foto's, plattegronden en prenten en een literatuur-, bronnen- en muzieklijst. Een intrigerend boek, en niet alleen voor geïnteresseerden in de Tweede Wereldoorlog, waaruit blijkt dat de werkelijkheid veel gecompliceerder is dan we denken.

Specificaties

Nederlands | 9789082947076 | 247 pagina's

Titel Verzet en SS : het verzwegen verleden van een vader
Auteur Carien van Beek
Secundaire auteur Joke Linders
Type materiaal Boek
Editie Eerste druk;
Uitgave Bloemendaal : Schaep 14, oktober 2020
Overige gegevens 247 pagina's - illustraties - 22 cm
Annotatie Met discografie, literatuuropgave
ISBN 9789082947076
PPN 428848672
Rubriekscode 935.4
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Nederlanders; Waffen-SS; Verhalen ; Collaboratie; Nederland; Wereldoorlog II; Verhalen
PIM Rubriek Geschiedenis
PIM Trefwoord SS