Overhoop en overleven
Boek

Overhoop en overleven de impact van ziekte, dood en verlies ([2020])/ Hans Alderliesten

Een man doet verslag van de ziekte en het overlijden van zijn echtgenote en het rouproces dat daarna volgde, waarbij hij steun had aan zijn doorleefde christelijke geloof.

Aanwezigheid

Recensie

Als bij de jonge vrouw van de auteur - ze zijn beiden 26 jaar - borstkanker wordt geconstateerd, ligt ineens hun hele leven overhoop. Het bezoek van het ziekenhuis wordt een normaal gebeuren als er chemotherapie, bestralingen, uitzaaiingen in de hersenen en een operatie volgen. Intens doorleefd, vertelt de auteur - mede aan de hand van zijn dagboek - hoe het proces verloopt, met steeds opnieuw aandacht die verlegd moet worden, waardoor je als het ware geleefd wordt. Hij is organist in de kerk en het valt de mensen op dat er emoties in zijn spel doorklinken. Honderden kaarten worden ontvangen en het meeleven is groot; maar als zijn vrouw sterft, 31 jaar jong, moet hij met twee kinderen zien te overleven. Rouw is de aanwezigheid van de afwezige, zo ervaart hij. Het is een empathisch, met doorleefd geloof geschreven boek, met citaten van onder meer Guido Gazelle, Bonhoeffer, Levinas, 'mijn boezemvriend' Augustinus, Kierkegaard en vele anderen. Een kroniek van klein en groot leed.

Specificaties

Nederlands | 9789043534703 | 143 pagina's

Titel Overhoop en overleven : de impact van ziekte, dood en verlies
Uniforme titel Over hoop en over leven
Auteur Hans Alderliesten
Type materiaal Boek
Uitgave Utrecht : KokBoekencentrum Uitgevers, [2020]
Overige gegevens 143 pagina's - 22 cm
Annotatie Met literatuuropgave
ISBN 9789043534703
PPN 426295412
Rubriekscode 418.7
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Rouwproces; Christelijke visie; Verhalen ; Sterven; Christelijke visie; Verhalen ; Kankerpatiënten; Verhalen
PIM Rubriek Geestelijk leven
PIM Trefwoord Rouwproces