Schoon
Boek

Schoon wat de wetenschap ons leert over huid en hygiene (2020)/ James Hamblin, vertaald [uit het Engels] door Inge Pieters en Luud Dorresteijn

Informatief boek dat duidelijk maakt dat de huidverzorgingsindustrie meer bezig is met marketing dan met onze gezondheid. Veel producten blijken een nadelige invloed te hebben op de huidbacteriën die nodig zijn om gezond te blijven.

Aanwezigheid

Recensie

Na zijn medische opleiding en kortstondige artsenpraktijk besloot James Hamblin het roer om te gooien en schrijver te worden. Vanwege de financiële consequenties daarvan ging hij sterk bezuinigen en besloot hij, onder veel meer, te stoppen met douchen met shampoo en zeep, alleen maar water om zich mee te wassen. Dat blijkt voldoende om schoon te blijven. De enige uitzondering zijn de handen, die hij met zeep blijft wassen. Hij gaat zich verdiepen in het nut en onnut van huidverzorging. Zo ontdekt hij dat bijna alle huidverzorgingsproducten een nadelige invloed hebben op ons 'huidmicrobioom', dat zijn de micro-organismen die een gezonde huid bij zich hoort te hebben en die ons beschermen tegen ziekteverwekkers en mogelijk tegen een bepaalde huidkanker. Veel auto-immuunziekten ontstaan doordat wij te ijverig onze huid- en darmflora het leven zuur maken. De huidverzorgingsindustrie blijkt bijzonder lucratief. De meeste kosten gaan op aan marketing. Gezondheidsautoriteiten bemoeien zich nauwelijks met de negatieve effecten van deze producten. Een vlot leesbaar en informatief boek, dat goed onderbouwde en verrassende informatie biedt over wat een schone huid is.

Specificaties

Nederlands | 9789403114613 | 303 pagina's

Titel Schoon : wat de wetenschap ons leert over huid en hygiene
Auteur James Hamblin
Secundaire auteur Inge Pieters ; Luud Dorresteijn
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : De Bezige Bij, 2020
Overige gegevens 303 pagina's - 22 cm
Annotatie Met literatuuropgave - Vertaling van: Clean : the new science of skin. - New York : Riverhead Books, (c)2020
ISBN 9789403114613
PPN 42788005X
Rubriekscode 615.3
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Huidverzorging
PIM Rubriek Uiterlijk
PIM Trefwoord Huidverzorging