Let op | maandag 20 mei 2024 (2e Pinksterdag) zijn alle Rozet locaties gesloten
Niemandsjongen
Boek

Niemandsjongen ([2020])/ Katherine Marsh, vertaald [uit het Engels] door Jasper Mutsaers

Ahmed (14) is een Syrische vluchteling. Hij verbergt zich in de wijnkelder van het gezin van de Amerikaanse Max (13) in Brussel. Als Max hem ontdekt, probeert hij Ahmed zo veel mogelijk te helpen. Vanaf ca. 11 jaar.

Aanwezigheid

Recensie

Ahmed (14) is een Syrische vluchteling. Onderweg naar Europa verloor hij zijn vader en nu heeft hij niemand meer. Hij verbergt zich in de wijnkelder van een groot huis in Brussel en sluipt 's nachts naar boven om aan eten te komen. Dat ontdekt Max, de 13-jarige Amerikaanse jongen die in het huis woont. De twee sluiten vriendschap en Max doet zijn best om de troosteloze situatie van Ahmed te verbeteren. Verscherpte waakzaamheid na een terreuraanslag in de stad zorgt ervoor dat Max een besluit neemt dat voor beide jongens grote gevolgen kan hebben. Aangrijpend verhaal over twee verschillende immigranten: Max, die met zijn familie een jaar in Brussel woont vanwege zijn vaders werk, en Ahmed. Beiden voelen zich ontheemd en nemen grote risico's om hun situatie te verbeteren. Actuele thema's (de vluchtelingencrisis, integratie, terreur, islam, angst) en fictie zijn verweven tot een boeiend geheel. Als rode draad op de achtergrond speelt het verzet in de Tweede Wereldoorlog een rol. Een ontroerend boek over vriendschap, moed en hoop, geschikt voor kinderen vanaf ca. 11 jaar. Vlag en Wimpel Griffeljury 2019.

Specificaties

Nederlands | 9789021026978 | 350 pagina's

Titel Niemandsjongen
Auteur Katherine Marsh
Secundaire auteur Jasper Mutsaers
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : Uitgeverij Luitingh-Sijthoff, [2020]
Overige gegevens 350 pagina's - 21 cm
Annotatie Oorspronkelijke Nederlandse uitgave: (c)2018 - Vertaling van: Nowhere boy. - New York : Roaring Brook Press, 2018
ISBN 9789021026978
PPN 42836151X
Thematrefwoord Syrische vluchtelingen ; Overleven ; Heimwee ; Vriendschap ; Eenzaamheid
Taal Nederlands