De zeven werken
Boek

De zeven werken verhalen uit de rijke geschiedenis van Alkmaar ([2020])/ André Nuyens, omslagontwerp, redactie, layout en zetwerk: Jaap Verheij

Zeven historische verhalen over de zeven werken van barmhartigheid. De verhalen zijn gebaseerd op ware gebeurtenissen uit de geschiedenis van Alkmaar, waaronder de pestepidemie van 1656. Vanaf ca. 12 jaar.

Aanwezigheid

Recensie

Zeven verhalen die zijn geschreven naar aanleiding van ware gebeurtenissen uit de geschiedenis van Alkmaar. Alle verhalen spelen zich af op de rand van de late middeleeuwen en de Vroegmoderne Tijd. Inhoudelijk zijn ze gebaseerd op de zeven werken van barmhartigheid, die hun oorsprong hebben in het christelijke geloof en evenzoveel manieren zijn om mededogen te tonen aan de naaste. In alle verhalen komen jongeren voor, vaak zijn zij ook de hoofdpersoon. De schrijfstijl is eenvoudig, en - mede door de vele dialogen - boeiend. De lezer krijgt een goed beeld van de toenmalige leef- en denkpatronen. Het boek is geïllustreerd met (vrij donker gedrukte) zwart-witafbeeldingen van oude schilderijen uit de betreffende tijd. Achterin staan een aantal extra's, zoals een verklarende woordenlijst en een stadswandeling door Alkmaar op basis van het boek. Drie verhalen zijn mede bedacht en geschreven door leerlingen van basisscholen. Ook achterin staat een uitnodiging aan onderwijzers en lezers om daarmee verder te gaan en sommige verhalen verder te schrijven of nieuwe te bedenken. De goed gedocumenteerde auteur heeft meerdere historische jeugdboeken geschreven. Vanaf ca. 12 jaar.

Specificaties

Nederlands | 9789083081120 | 229 pagina's

Titel De zeven werken : verhalen uit de rijke geschiedenis van Alkmaar
Auteur André Nuyens
Secundaire auteur Jaap Verheij
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : Cichorei, [2020]
Overige gegevens 229 pagina's - illustraties - 23 cm
Annotatie Op omslag tevens: met een ontroerend verhaal over de pestepidemie van 1656
ISBN 9789083081120
PPN 428630626
Genre historische roman - verhalenbundel
Thematrefwoord Alkmaar; 16e eeuw ; Alkmaar; 17e eeuw ; Barmhartigheid
Taal Nederlands