Kierkegaard in gewone taal
Boek

Kierkegaard in gewone taal toespraken over geloof, liefde, bezorgdheid, lijden, huwelijk en sterven ([2020])/ Geert Jan Blanken

Parafrasen en samenvattingen in modern Nederlands van een aantal toespraken van de Deense filosoof en theoloog (1813-1855).

Aanwezigheid

Recensie

Geert Jan Blanken is wijsgerig-historisch pedagoog en eindredacteur Geloof/levensbeschouwing bij de EO. In 2012 verscheen van zijn hand 'Kierkegaard : een inleiding in zijn leven en werk'*, een heel fijne inleiding in het denken van de Deense filosoof/theoloog Sören Kierkegaard (1813-1855). Nu heeft Blanken zich gewaagd aan een naar eigen zeggen 'brutaal' project: het parafraseren en samenvatten van een aantal toespraken van Kierkegaard over geloof, liefde, lijden, huwelijk en sterven. Bij Kierkegaard staan vertrouwen, een vreugdevolle beleving van het leven als geschenk en zelfwording als 'tot niets worden' centraal. Blanken laat de samenhang van deze ideeën zien, vat samen en laat Kierkegaard zelf in citaten aan het woord. De toespraken worden toegankelijk gemaakt in prachtige taal die recht doet aan Kierkegaards eigen proza, maar die zonder alle uitweidingen een stuk moderner aandoet. Een inleiding en lang slothoofdstuk over Kierkegaards eigenzinnige spiritualiteit maken dit boek geschikt voor een breed publiek dat hopelijk na lezing Kierkegaards eigen werken ter hand zal nemen.

Specificaties

Nederlands | 9789043534550 | 269 pagina's

Titel Kierkegaard in gewone taal : toespraken over geloof, liefde, bezorgdheid, lijden, huwelijk en sterven
Auteur G.J. Blanken
Type materiaal Boek
Uitgave Utrecht : KokBoekencentrum Uitgevers, [2020]
Overige gegevens 269 pagina's - 22 cm
Annotatie Met literatuuropgave, register
ISBN 9789043534550
PPN 427783445
Rubriekscode 156.2
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Kierkegaard, Søren
PIM Rubriek Geestelijk leven
PIM Trefwoord Kierkegaard