Romanovs in de ban van de ridders
Boek

Romanovs in de ban van de ridders ([2020])/ wetenschappelijke redactie Prof.dr. Georgi Vilinbachov, auteurs artikelen Andrej Bogdanov, Thera Coppens, Joeri Jefimov, Ekaterina Nekrasova-Shedrinsky, Georgi Vilinbachov, Madina Zajtsjenko ; eindredactie Arnoud Bijl, Pieter Eckhardt ; vertalers Arnoud Bijl (RU-NL), Catherine Phillips (RU-EN), Janey Tucker (NL-EN), Peter Wezel (RU-NL)

Catalogus bij een tentoonstelling in de Hermitage over de collectie kunstvoorwerpen, harnassen en ander wapentuig uit de middeleeuwen van de Russische Romanov-dynastie, met diverse toelichtende bijdragen..

Aanwezigheid

Recensie

Drie eeuwen lang heerste de tsarenfamilie Romanov over Rusland. Twee telgen, Nicolaas I (tsaar van 1825 tot 1855) en zijn kleinzoon Alexander III (1881-1894) koesterden een bijzondere, door de romantiek gevoede fascinatie voor de Middeleeuwen. Ze investeerden fors in een enorme collectie harnassen en ander wapentuig en kunstvoorwerpen. Nadat de Russische revolutie een einde maakte aan de Romanov-dynastie, werd de collectie ondergebracht in de Hermitage. Uit die collectie kon de Hermitage in Amsterdam zo'n 250 objecten tonen in een tentoonstelling. Bij die tentoonstelling verscheen dit boek als catalogus. Het boek valt op door prachtig beeldmateriaal, dat voorzien is van uitgebreide informatie. Daarnaast geven diverse opstellen inzicht in de achtergronden van de fascinatie van Nicolaas en Alexander. Ook is er aandacht voor koning Willem II, die door zijn huwelijk met Anna Paulowna, zus van tsaar Nicolaas, met dezelfde belangstelling besmet werd. Tentoonstelling en boek leveren een boeiend beeld op van de hoofse cultuur in grote delen van Europa in de Middeleeuwen. Met achterin een objectlijst en literatuurverwijzingen.

Specificaties

Nederlands | 9789078653851 | 190 pagina's

Titel Romanovs in de ban van de ridders
Instelling /Gosudarstvennyj Ermitaz ; /Hermitage Amsterdam
Secundaire auteur Georgi Vilinbachov ; Andrej Bogdanov ; Arnoud Bijl
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : WBOOKS, [2020] - [Zwolle] : WBOOKS [distributie]
Overige gegevens 190 pagina's - illustraties - 29 cm
Annotatie Catalogus bij de gelijknamige tentoonstelling, georganiseerd door Staatsmuseum de Hermitage in St.-Petersburg en de Hermitage Amsterdam van 7 november 2020 tot en met 20 juni 2021. - Met object- en literatuurlijst
ISBN 9789078653851
PPN 425987019
Rubriekscode 705.1
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Beeldende kunst; Late Middeleeuwen; Tentoonstellingscatalogi ; Ridders; Tentoonstellingscatalogi ; Romanov-Holstein-Gottorp, ... (huis); Tentoonstellingscatalogi
PIM Rubriek Beeldende kunst
PIM Trefwoord Middeleeuwen