Langzame terugkeer
Boek

Langzame terugkeer drie novellen ([2020])/ Peter Handke, vertaald uit het Duits door Gerrit Bussink en Hans Hom

Drie novellen over o.a. de reis van geograaf Valentin Sorger die in Alaska bodemonderzoek doet, maar vanwege heimwee terugkeert naar Servië, zij het na een omweg langs Amerikaanse steden.

Aanwezigheid

Recensie

'Langzame terugkeer' is hét referentiewerk van Nobelprijswinnaar Peter Handke (1942). Het bestaat uit drie afzonderlijke delen (drie novellen, oorspronkelijk geschreven in 1979, 1980 en 1981), waarvan het tweede thans voor het eerst in het Nederlands is vertaald. Het boek gaat over de odyssee van het hoofdpersonage Valentin Sorger, gespreid over drie hoofdstukken en periodes van zijn 'zwerftocht'. In het eerste hoofdstuk maakt de lezer kennis met Sorger als de geograaf die naar Alaska is getrokken, met als doel de oerstructuren van de bodem te onderzoeken. Op dit geologisch plateau werkt hij samen met zijn collega Lauffer. Hij heeft heimwee naar zijn heimat Servië, doch reist niet rechtstreeks naar zijn doel, maar onderneemt een zwerftocht via verschillende steden in Amerika. Het derde hoofdstuk 'De wet' is de laatste stap naar de thuiskomst, de trouw aan Servië. Het tweede deel van het boek 'De leer van de Sainte-Victoire' beschrijft de bedevaart van Sorger naar de berg die bij de schilder Cézanne steeds opnieuw opduikt. In het derde deel 'Kindergeschiedenis' maakt de lezer kennis met het ontroerende verhaal van een vader en zijn liefde voor de opgroeiende dochter. Handke kreeg in 2019 de Nobelprijs voor Literatuur.

Specificaties

Nederlands | 9789492313973 | 368 pagina's

Titel Langzame terugkeer : drie novellen
Uniforme titel Langzame terugkeer De leer van de Sainte-Victoire Kindergeschiedenis
Auteur Peter Handke
Secundaire auteur Gerrit Bussink ; Hans Hom
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : Koppernik, [2020]
Overige gegevens 368 pagina's - 22 cm
Annotatie Vertaling van: Langsame Heimkehr + en: Die Lehre der Sainte-Victoire + en Kindergeschichte. - Frankfurt am Main : Suhrkamp Verlag, 1979, 1980, 1985 - Bevat: Langzame terugkeer. - Oorspronkelijke Nederlandse uitgave: Utrecht/Antwerpen : A.W. Bruna & Zoon, 1981 ; De leer van de Sainte-Victoire. - Oorspronkelijke Nederlandse uitgave: 2020 ; Kindergeschiedenis. - Oorspronkelijke Nederlandse uitgave: Amsterdam : Uitgeverij De Arbeiderspers, 1985.
ISBN 9789492313973
PPN 430611552
Genre psychologische roman
Taal Nederlands