Vormen van vrede
Boek

Vormen van vrede drie generaties na de bevrijding : verhalen ([2020])/ Elte Rauch

In het kader van 75 jaar Bevrijding bundelde Elte Rauch korte verhalen over het overdraagbare oorlogstrauma van de Tweede Wereldoorlog. Drie generaties na de oorlog toont zij hoe het Indische en het joodse verleden aanwezig blijft, hoe de zoektocht naar identiteit voortduurt en hoe onderdrukking en ongelijkheid nog steeds oorlogsslachtoffers eisen. Rauchs persoonlijke verhalen leggen het trauma bloot en roepen herkenning op. De bundel roept op tot zachtheid van oordeel, de tijd nemen om verbintenis te voelen en te blijven zoeken naar vormen van vrede. - Bron: uitgeversinformatieDrie generaties na WO II blijken gevolgen van de oorlog nog steeds zichtbaar te zijn; 23 verhalen over een zoektocht naar identiteit, verbinding, verzoening en vrede.

Aanwezigheid

Recensie

Met het oog op 75 jaar bevrijding bundelde de auteur 23 korte verhalen met herinneringen aan en ten gevolge van WO II. In de verhalen is een cruciale rol weggelegd voor het vaak onderschatte overdraagbare oorlogstrauma, dat in haar geval drie generaties treft. Haar schrijfstijl is fijngevoelig en uit de verhalen komt een zoektocht naar acceptatie en verzoening naar voren. Door de ontvankelijke opstelling van de auteur wordt de lezer meegezogen in haar zoektocht naar identiteit, waarin het Indische, joodse en Nederlandse verleden aanwezig blijft. De auteur studeerde filosofie en sociale wetenschapen in Engeland en theologie in Utrecht. Ze is schrijfster, verzorgde verschillende bloemlezingen en maakt programma's voor culturele podia. De 23 korte verhalen zijn verdeeld over vijf hoofdstukken: 35, 45, 55, 65 én 75 jaar vrede. Bevat bronnen en een namen- en begrippenlijst. Zij pleit voor het opheffen van oorlogstrauma's door elkaars verhalen aan te horen en te eerbiedigen. Een bundel die lang naklinkt met de prachtige boodschap 'sluit vrede met het vreemde' is 75 jaar na WO II nog steeds actueel.

Specificaties

Nederlands | 9789083018355 | 99 pagina's

Titel Vormen van vrede : drie generaties na de bevrijding : verhalen
Auteur Elte Rauch
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : Uitgeverij HetMoet, [2020]
Overige gegevens 99 pagina's - illustratie - 22 cm
Annotatie Met literatuuropgave
ISBN 9789083018355
PPN 425791874
Rubriekscode 905.2
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Psychotrauma's; Oorlogsslachtoffers; Generaties; Verhalen ; Psychotrauma's; Wereldoorlog II; Generaties; Verhalen
PIM Rubriek Mens en Maatschappij
PIM Trefwoord Oorlogsslachtoffers

Relaties/Serie

Open archief
Boek

Open archief (2020-...)

vol. 1
Uitgeleend