Overleven met hemofilie
Boek

Overleven met hemofilie een reis door de wereld van de gezondheidzorg ([2021])/ Cees Smit, bewerkt door Annemarie de Knecht-van Eekelen ; met een voorwoord van Marcel M. Levi

Autobiografie van een patient die in 1951 werd geboren met een ernstige vorm van hemofilie, die tevens inzicht geeft in de ontwikkelingen van het hemofilie-onderzoek, de behandelingen en in de wereldwijde handel in menselijk bloedplasma.

Aanwezigheid

Recensie

Cees Smit werd zeventig jaar geleden geboren met een ernstige vorm van hemofilie. Zijn autobiografie is een reis door de wereld van de gezondheidszorg. Hij vertelt over zijn jeugd, over wat een jongen met hemofilie voor een gezin betekende, over de effecten van de diverse behandelingen, over hemofilieonderzoek tot begin 1960, over de hemofiliezorg. Als coördinator van de Nederlandse Vereniging van Hemofilie-Patiënten (NVHP) en later als belangenbehartiger van patiënten raakte hij actief betrokken bij onderzoek, volgde hij de ontwikkelingen op de nationale en internationale bloedplasmamarkt, kreeg veel contacten in binnen- en buitenland en werd betrokken bij de aidsepidemie die mensen met hemofilie trof. In 2003 ontving hij een eredoctoraat van de UvA als erkenning voor zijn werk op het terrein van hemofilie, biotechnologie en patiëntenparticipatie. Dit persoonlijke verhaal is tevens een overzicht van de ontwikkelingen in de hemofiliebehandelingen en van de wereldwijde handel in menselijk bloedplasma. Met veel foto's in kleur en zwart-wit, verrijkt met schilderijen van de auteur zelf. Voorzien van een literatuuropgave, eindnoten en een index op persoonsnamen.

Specificaties

Nederlands | 9789463013291 | 256 pagina's

Titel Overleven met hemofilie : een reis door de wereld van de gezondheidzorg
Auteur Cees Smit
Secundaire auteur Annemarie de Knecht-van Eekelen ; Marcel M. Levi
Type materiaal Boek
Uitgave Utrecht : Eburon Academic Publishers, [2021]
Overige gegevens 256 pagina's - illustraties - 24 cm
Annotatie Met literatuuropgave, index
ISBN 9789463013291
PPN 431317356
Rubriekscode 605.19
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Hemofilie; Verhalen ; Gezondheidszorg
PIM Rubriek Lichaam en Gezondheid
PIM Trefwoord Bloedziekten