Spinozaland
Boek

Spinozaland de ontdekking van de vrijheid - Amsterdam, 1677 ([2021])/ Maxime Rovere, Nederlandse vertaling [uit het Frans]: Frank Mertens en Hendrickje Spoor

De Nederlandse 17e-eeuwse filosoof Spinoza wordt gezien als de belangrijkste vertegenwoordiger van een groep gelijkgestemde vrijdenkers, de collegianten.

Aanwezigheid

Recensie

Dit boek kan worden geschaard onder de term 'faction' (feit en fictie, studie en roman). De filosoof Spinoza (1632-1677) wordt hierin neergezet als iemand die op de schouders van voorgangers als Descartes en Coornhert en vele anderen staat en de aanjager en belangrijkste vertegenwoordiger is van een groep gelijkgestemde vrijdenkers, de collegianten. De Franse titel ('Le Clan Spinoza') geeft dit duidelijk(er) aan. De Franse auteur (1977) koos voor veel interactie met deze tijdgenoten. De verschillende karakters zijn raak neergezet. De gedeelten over Spinoza's werk zijn wat taaier. Maxime Rovere is kenner van het werk van Spinoza en kunsthistoricus. Hij is werkzaam in Lyon. Enige basiskennis van het joodse denken, gebruiken en termen wordt aanbevolen. Hierbij kan worden opgemerkt dat het jammer is dat er telkenmale wordt gesproken van de joodse (Thora) of de mondelinge wet (Talmoed), waardoor de joodse leer een eenzijdig accent krijgt. Een geslaagd boek voor iedereen die in het 17e-euwse Nederland in het algemeen en Spinoza in het bijzonder is geïnteresseerd. Feiten en fictie rond Spinoza worden samengesmeed tot één geheel, dat tot doordenken aanzet. Waardige opvolger van 'Het raadsel Spinoza' van Irvin D. Yalom, waarin Rovere dichter bij huis blijft.

Specificaties

Nederlands | 9789460039386 | 560 pagina's

Titel Spinozaland : de ontdekking van de vrijheid - Amsterdam, 1677
Auteur Maxime Rovere
Secundaire auteur Frank Mertens ; Hendrickje Spoor
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : Uitgeverij Balans, [2021]
Overige gegevens 560 pagina's - 23 cm
Annotatie Vertaling van: Le clan Spinoza. - Paris : Flammarion, (c)2017
ISBN 9789460039386
PPN 418219532
Genre historische roman
Thematrefwoord Spinoza, Benedictus de
Taal Nederlands