Zicht op Hildegard
Boek

Zicht op Hildegard leven, visioenen, geneeskunst, muziek (2020)/ Hans Wilbrink (redactie), redactie: Frieda Pruim ; vertaling uit het Duits van het interview met zuster Philippa Rath: Renske Koenders

Het levensverhaal van Hildegard van Bingen (1098-1179), een middeleeuwse mystica, haar visioenen, muziekstukken en medische handleidingen.

Aanwezigheid

Recensie

Hildegard van Bingen (1098-1179) is een van de boeiendste persoonlijkheden van de middeleeuwen. Zij oefende een enorme invloed uit en is sindsdien altijd een spiritueel icoon gebleven. Hildegard stamde van lagere, maar welvarende adel en ervaarde al in haar vroege jeugd, zelfs als foetus, religieuze visioenen. Zij trad toe tot een Rijnlands klooster en werd uiteindelijk abdis van haar eigen convent in Bingen. Zij dicteerde haar visioenen aan haar trouwe kloosterlingen die vanuit het scriptorium zorgden voor de verspreiding van deze geschriften. Diverse boeken en ook haar uitgebreide briefwisselingen met kloosters, bisschoppen en de paus zijn bewaard gebleven. Hildegard was een mediapersoonlijkheid in haar tijd en streed voor een zuivering van de kerk, die werd beheerst door corruptie en zedeloosheid. Dit boek beschrijft diverse aspecten van haar visioenen, muziekstukken en medische handleidingen, waaronder ook de miniaturen in deze handschriften. Interessant, maar ook moeilijk boek door de onvermijdelijk theologische inslag. Met kleurenkatern, noten en literatuuroverzicht.

Specificaties

Nederlands | 9789089723734 | 175 pagina's

Titel Zicht op Hildegard : leven, visioenen, geneeskunst, muziek
Secundaire auteur Hans Wilbrink ; Philippa Rath ; Renske Koenders
Type materiaal Boek
Uitgave Heeswijk-Dinther : Berne Media, uitgeverij abdij van berne, 2020
Overige gegevens 175 pagina's - illustraties - 21 cm
Annotatie Met literatuuropgave
ISBN 9789089723734
PPN 42460566X
Rubriekscode 245.5
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Hildegard van Bingen
PIM Rubriek Religie
PIM Trefwoord Hildegard van Bingen