Vlinder
Boek

Vlinder de Jeanne d'Arc van China (een biografie, geschreven in fictie) ([2020])/ auteurs: Katè bi l¯ei en Jan Hoff, redactie: Jacqueline Reit

Het levensverhaal van een Chinese vrouw die 1930 meevocht in het Chinese leger en na de Tweede Wereldoorlog in Den Haag terechtkwam.

Aanwezigheid

Recensie

Biografische roman over de Chinese vrouw 'Vlinder', die in de jaren 1930 als een Jeanne d'Arc, of wellicht een moderne Mulan, de legendarische strijdster, zou hebben meegevochten in het Chinese leger, en na de Tweede Wereldoorlog in Den Haag terechtkwam, waar zij in 2015 overleed. Haar pas op hoge leeftijd gedane relaas is op verzoek van de achter het pseudoniem 'Kate bi lei' schuilgaande kleindochter (1975) bewerkt door langjarige vriend en auteur Jan Hoff. De grootmoeder heeft blijkens de tekst samen gestreden met bestaande generaals en krijgsheren als Han Fuju en Yu Xuezhong, maar het boek beoogt geen historische reconstructie en de relevante documentatie, kort aangestipt in de Verantwoording, is buiten de uitgave gelaten. Vlinder wordt in de ik-vorm opgevoerd en heeft volgens de Verantwoording ook niet gewild dat haar echte naam bekend zou worden. Zo overleeft zij, lijkt de bedoeling van de schrijvers, als een legende.

Specificaties

Nederlands | 9789463239899 | 398 pagina's

Titel Vlinder : de Jeanne d'Arc van China (een biografie, geschreven in fictie)
Auteur Katè bi l¯ei
Secundaire auteur Jan Hoff ; Jacqueline Reit
Type materiaal Boek
Uitgave [Enschede] : BoekenGilde, [2020]
Overige gegevens 398 pagina's - 24 cm
Annotatie Met literatuuropgave
ISBN 9789463239899
PPN 42762830X
Genre biografie
Taal Nederlands