De geschiedenis van mijn vader en mijn moeder
Boek

De geschiedenis van mijn vader en mijn moeder (2021)/ Edvard Hoem, vertaald uit het Noors door Paula Stevens

Als een reizende predikant en een kokkin in een verpleeghuis elkaar eind 1944 ontmoeten, hebben beiden een gepassioneerde liefdesgeschiedenis achter de rug en drukken hun omgeving en de oorlog zwaar op hun bestaan; tegen de verdrukking in trouwen ze in 1947.

Aanwezigheid

Recensie

Edvard Hoem (1949) is in Noorwegen een auteur die meetelt. In 2019 kreeg hij de ereprijs voor zijn gehele oeuvre tijdens de uitreiking van de Brageprisen (Noorse literatuurprijs). Dit is zijn eerste in het Nederlands verschenen roman. Hoem vlecht de geschiedenissen van zijn vader en zijn moeder door elkaar. Knut Hoem is 24 als hij in 1941 lopend en fietsend begint met prediken in de wijde omgeving van zijn woonplaats Romsdal. Hij heeft geen belangstelling de boerderij van zijn ouders over te nemen en blijft een reizende predikant. Kristine Nylund werkt als kokkin in een verpleeghuis in Lillehammer. Als ze elkaar eind 1944 ontmoeten, hebben beiden een gepassioneerde liefdesgeschiedenis achter de rug: hij met een erfgename van een boerenhoeve en zij met een Duitse soldaat. Omgeving, ouders, ongeschreven wetten, oorlog en sociale omstandigheden drukken zwaar op hun bestaan. Tegen de verdrukking in trouwen ze in 1947 en twee jaar later wordt Edvard (de auteur van deze autobiografie) geboren. Op z'n zesde vraagt hij zijn moeder of ze van zijn vader houdt. Haar antwoord is nooit vergeten. De eerste 100 pagina's zijn wat langdradig, maar daarna lees je 't in één adem uit. Boeiende inkijk in ongeschreven wetten die levens bepalen.

Specificaties

Nederlands | 9789492068545 | 264 pagina's

Titel De geschiedenis van mijn vader en mijn moeder
Uniforme titel Het verhaal van mijn vader en mijn moeder
Auteur Edvard Hoem
Secundaire auteur Paula Stevens
Type materiaal Boek
Uitgave Zaandam : Uitgeverij Oevers, 2021
Overige gegevens 264 pagina's - 20 cm
Annotatie Titel op omslag: Het verhaal van mijn vader en mijn moeder - Vertaling van: Mors og fars historie. - Forlaget Oktober AS, 2015
ISBN 9789492068545
PPN 430212119
Thematrefwoord Noorwegen ; Familierelaties ; Oorlogservaringen
Taal Nederlands