Let op | de inlogprocedure van je account is gewijzigd
Meer informatie
Het leven van de geest
Boek

Het leven van de geest ([2021])/ Hannah Arendt, vertaald door Dirk De Schutter en Remi Peeters

'Het leven van de geest' is het laatste hoofdwerk van Hannah Arendt. In dit boek ontvouwt ze haar ideeën over de mogelijkheden van de menselijke geest. Ze onderscheidt drie capaciteiten die iedereen bezit: denken, willen en oordelen. Tot haar dood bleef ze aan dit opus werken. Van het laatste deel, dat onvoltooid is gebleven, is hier het concept opgenomen. Dit is internationaal gezien de eerste editie die al het materiaal in één band samenbrengt: een filosofische sensatie van de eerste orde. Bron: Flaptekst, uitgeversinformatieFenomenologische studie over de drie mentale activiteiten van de mens: denken, willen en oordelen.

Aanwezigheid

Recensie

'Het leven van de geest' van Hannah Arendt (1906-1975) behoort met 'De menselijke conditie' (1958) en 'Eichmann in Jeruzalem' (1963) tot de hoofdwerken van deze eigenzinnige en erudiete denker. Het boek bestaat uit drie delen: denken, willen en oordelen. De eerste twee delen waren oorspronkelijk als Gifford Lectures in Aberdeen bedoeld; ze werden postuum in 1977 en 1978 uitgegeven. Het derde deel, over het oordelen, bleef vanwege Arendts dood onvoltooid. Deze uitgave verzamelt de vertalingen die eerder bij uitgeverij Klement in paperback zijn verschenen, nu in één fraaie band. Er is een nieuw voorwoord toegevoegd en de vertalingen zijn herzien. De vertalers hebben geprobeerd de inhoud van het derde deel te reconstrueren door verschillende teksten van Arendt te vertalen en bijeen te brengen, waaronder het seminarie over Kants 'Kritiek van het oordeelsvermogen'. De uitgave is schitterend, in gebonden uitvoering met leeslint. Hoewel de vertalers zeer goed werk hebben afgeleverd (wel met af en toe wat Vlaamse stijlelementen) en Arendt af en toe met humor schrijft, blijft dit niettemin moeilijke filosofie. Met eindnoten en een personenregister.

Specificaties

Nederlands | 9789025909444 | 838 pagina's

Titel Het leven van de geest
Uniforme titel Denken Willen Oordelen
Auteur Hannah Arendt
Secundaire auteur Dirk De Schutter ; Remi Peeters
Type materiaal Boek
Uitgave Utrecht : Ten Have, [2021]
Overige gegevens 838 pagina's - 24 cm
Annotatie Vertaald uit het Engels en Duits - Voor het "Leven van de geest", de heruitgave in één band, schreven de vertalers een nieuw "Woord vooraf".Bovendien brachten ze een aantal tekstcorrecties aan. - Met literatuuropgave, register - Bevat de vertaalde werken: Denken (2012) ; Willen (2014). - Uitgeverij Klement in samenwerking met uitgeverij Pelckmans. Oordelen. - Klement, 2016
ISBN 9789025909444
PPN 430322585
Rubriekscode 157.3
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Denken ; Wil ; Meningsvorming
PIM Rubriek Geestelijk leven
PIM Trefwoord Arendt