De dertig beste verhalen
Boek

De dertig beste verhalen (2021)/ Anton Tsjechov, vertaald [uit het Russisch] door Hans Boland ; met een nawoord van Sophie Levie

Selectie van verhalen van de Russische schrijver Anton Tsjechov (1860-1904), die daarin een spiegel van de maatschappelijke omstandigheden van het leven op het Russische en Oekraïense platteland eind negentiende eeuw laat zien.

Aanwezigheid

Recensie

Als de beste schrijver van korte verhalen is de Russische arts/auteur van eind 19de eeuw nu in een nieuwe vertaling van Hans Boland verkrijgbaar. Uit de honderden verhalen zijn de meest kenmerkende gekozen en zo nodig van noten voorzien. Het dagelijks leven in het Rusland van die tijd wordt geestig, meeslepend en nergens melodramatisch, duidelijk door verhalen van boeren, kappers, marskramers, arm en rijk op het platteland en in provinciesteden in de Oekraïne. Anders dan Tolstoi en Toergenjev kwam de arts met alle lagen van de bevolking in contact. De liefdesgeschiedenis in 'De dame met het hondje' is onvergetelijk, maar veel personen en landschappen, zoals in het steppeverhaal, maken een blijvende indruk. De melancholie en stille humor doordrenken het werk en je doet veel informatie op. Het is knap vertaald met een levendig taalgebruik, dat zo zou passen in onze tijd. Met een nabeschouwing van Sophie Levie, die de selectie verklaart en sommige karakters toelicht. Mooie gebonden uitgave met ruime bladspiegel.

Specificaties

Nederlands | 9789025312053 | 752 pagina's

Titel De dertig beste verhalen
Auteur Anton Čechov
Secundaire auteur Hans Boland ; Sophie Levie
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : Athenaeum-Polak & Van Gennep, 2021
Overige gegevens 752 pagina's - 23 cm
ISBN 9789025312053
PPN 430552858
Genre verhalenbundel
Thematrefwoord Oekra00EF0308ne; 19e eeuw
Taal Nederlands

Relaties/Serie

Perpetua reeks
Boek

Perpetua reeks (2007-...)

vol.
Uitgeleend