Sabines oorlog
Boek

Sabines oorlog hoe mijn moeder de kampen overleefde (2021)/ Eve Taylor-Tazelaar, vertaald [uit het Engels] door Bert Natter

Reconstructie van het leven van Sabine Zuur (1918-2012), die tijdens de Tweede Wereldoorlog actief was in het verzet, werd verraden en een verblijf in verschillende concentratiekampen overleefde.

Aanwezigheid

Recensie

De auteur is de dochter van verzetsvrouw Sabine Zuur. Na haar moeders dood in 2012 vindt de auteur dozen vol brieven, foto's en documenten, veelal met betrekking tot de Tweede Wereldoorlog. Aan de hand daarvan leert de auteur haar moeder pas echt kennen en reconstrueert zij het leven van haar moeder. Haar moeder hield van feesten en had veel vrienden, waaronder Soldaat van Oranje Erik Hazelhoff Roelfzema. Toen de oorlog begon, raakte ze al gauw betrokken bij het verzet. Ze werd verraden en gevangen gezet in Amsterdam. Via kamp Amersfoort belandt ze in vrouwenkamp Ravensbrück en later in vernietigingskamp Mauthausen. Bevat een veertigtal zwart-witfoto's van personen en brieven. De auteur is de dochter van Sabine Zuur en Peter Tazelaar, voormalige adjudant van koningin Wilhelmina. Indrukwekkend verhaal over hoe de verschrikkingen van de oorlog het leven van een jonge vrouw ingrijpend veranderden. 'Ik begrijp nu pas dat wat je overkomt in het leven, een ander mens van je kan maken', aldus de auteur over haar moeder. Een aanrader, en niet alleen voor lezers die geïnteresseerd zijn in de Tweede Wereldoorlog.

Specificaties

Nederlands | 9789021340043 | 237 pagina's

Titel Sabines oorlog : hoe mijn moeder de kampen overleefde
Auteur Eve Taylor-Tazelaar
Secundaire auteur Bert Natter
Type materiaal Boek
Uitgave [Amsterdam] : Alfabet Uitgevers, 2021
Overige gegevens 237 pagina's - illustraties - 22 cm
Annotatie Met literatuuropgave
ISBN 9789021340043
PPN 43091895X
Rubriekscode 928.8
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Concentratiekampen; Wereldoorlog II; Verhalen ; Kamp Amersfoort ; Ravensbrück (concentratiekamp) ; Mauthausen (concentratiekamp)
PIM Rubriek Geschiedenis
PIM Trefwoord Concentratiekampen