Ik wil mijn hoed terug
Boek

Ik wil mijn hoed terug (2021)/ Jon Klassen, vertaling [uit het Engels]: J.H. Gever

Een beer is zijn hoed kwijt. Hij vraagt aan alle dieren of zij hem soms hebben gezien, maar niemand weet ervan. Ook het konijn niet. Tenminste, dat zegt hij. Hardkartonnen prentenboek met eenvoudige, humoristische illustraties in sobere kleuren. Vanaf ca. 4 jaar.

Recensie

Een beer is zijn hoed kwijt. Aan alle dieren die hij tegenkomt vraagt hij 'Heb jij misschien mijn hoed gezien?' en steeds krijgt hij een ontkennend antwoord. Alleen het konijn antwoordt afwijkend, maar pas later bedenkt de beer dat konijn, zoals ook uit de illustratie blijkt, een hoed op heeft, en dat het zijn hoed betreft. Hij snelt terug en eist zijn hoed op. Als iemand later aan beer komt vragen waar konijn is, antwoordt hij op dezelfde ontwijkende manier als konijn eerder deed. Erg mooi, knap opgebouwd repeteerverhaal, zowel in woord als beeld, waarin de herhalingen zeer functioneel zijn verwerkt. De eenvoudige, paginagrote illustraties zijn sober van kleur, in bruin- en grijstinten en een enkel rood accent. De tekst staat in een grote schreefletter op de tegenoverliggende, spierwitte pagina. Bij de dialogen zijn de stemmen van de verschillende personages in verschillende kleuren aangegeven. Een oplettend kind zal misschien al doorhebben dat konijn de hoed heeft, maar eigenlijk wordt dat pas later duidelijk. Een boek dat erom vraagt meteen nogmaals voorgelezen te worden en dat jonge kinderen op een zeer humoristische wijze laat kennismaken met een verhaalstructuur (verbanden leggen). Mooi verzorgde heruitgave in hardkarton. Vanaf ca. 4 jaar.

Specificaties

Nederlands | 9789025771980

Titel Ik wil mijn hoed terug
Auteur Jon Klassen
Secundaire auteur J.H. Gever
Type materiaal Boek
Editie Tweede druk (kartoneditie);
Uitgave Haarlem : Gottmer, 2021
Overige gegevens 34 ongenummerde pagina's - gekleurde illustraties - 20 cm
Annotatie 1e druk Nederlandse van deze uitgave: 2020. - Oorspronkelijke Nederlandse uitgave: 2011 - Vertaling van: I want my hat back. - Walker Books Ltd., (c)2011
ISBN 9789025771980
PPN 431206910
Thematrefwoord Repeteerverhalen
Taal Nederlands