Het dikke alfabetboek
Boek

Het dikke alfabetboek over onze taal en letters, spijkerschrift, morsecoe, katakana, emoji en nog veel meer ([2021])/ Frank Landsbergen, inhoudelijke redactie: Bart Van Gasse

Kun je een boodschap versturen met vlaggen? Hoe kun je chatten met een buitenaards wezen? Tijdens een (historische) reis door de taal en het alfabet ontdek je van alles over o.a. hierogliefen, braille, toetsenborden, emoji en andere talen. Met kleine blauwe illustraties.Vanaf ca. 9 jaar, zelfstandig van 12 t/m 15 jaar.

Aanwezigheid

Recensie

In dit boek maken we een reis door de taal en het alfabet. Het bevat een enorme hoeveelheid informatie rond alle manieren die er zijn om iets op te schrijven. In vijf delen komen bergen weetjes rond ons eigen alfabet en het ontstaan daarvan aan bod. Informatie over andere schriftsystemen als Chinees, Japans, spijkerschrift. Iets over geheimschrift en nog niet ontcijferde talen. Braille, morse, gebarentaal en nog meer. Verdeeld over Prettig, niet al te moeilijk geschreven. De tekst en de vele ontelbare, soms grappige illustraties, beide in een donkerblauwe kleur, vullen elkaar naadloos aan. Een enkele keer is de uitleg wat kort door de bocht; wellicht achtte de schrijver de meer wetenschappelijke beschrijving in zo'n geval te lastig voor de in eerste instantie beoogde doelgroep, maar in het totale plaatje stoort dit niet echt. Overzichtelijke en ruime lay-out waarin de teksten behapbaar zijn, mede door de vele titelkopjes en vetgedrukte kernwoorden. Met register en woordenlijst. De auteur is dol op tekenen en taal, hij studeerde Nederlands en werkt nu bij het Instituut voor de Nederlandse Taal. Keurig vormgegeven boek met een mooie omslag, duidelijke druk. Met begeleiding te gebruiken vanaf een jaar of 9, zelfstandig vanaf ca. 12 jaar.

Specificaties

Nederlands | 9789401473668 | 259 pagina's

Titel Het dikke alfabetboek : over onze taal en letters, spijkerschrift, morsecoe, katakana, emoji en nog veel meer
Auteur Frank Landsbergen
Secundaire auteur Bart Van Gasse
Type materiaal Boek
Uitgave Tielt : Lannoo, [2021]
Overige gegevens 259 pagina's - illustraties - 21 cm
Annotatie Met register
ISBN 9789401473668
PPN 432259007
Rubriekscode 902.3
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Schrift; Geschiedenis
PIM Rubriek Communicatie
PIM Trefwoord Schrift