Levende bermen
Boek

Levende bermen over ecologie en architectuur van de wegberm ([2020])/ foto-essay Rita van Biesbergen, essays Marion de Boo, Tijs van den Boomen ; met bijdragen van Michel Heesen, Peter-Jan Keizer, Paul Roncken, Joop Schaminée, Karlè Sýkora ; eindredactie Martine Bakker, Maarten Ettema

Ontwikkelingen in inzichten en opvattingen over inrichting en beheer van bermen langs (spoor)wegen en dijken en een pleidooi voor een natuurvriendelijkere aanpak.

Aanwezigheid

Recensie

Vanuit historisch perspectief wordt gekeken naar bermen langs (spoor)wegen en dijken. Liggend op de overgang van infrastructuur en landschap levert dat in de tijd een boeiende discussie op met wisselende inzichten en opvattingen. Twee essays vanuit ecologie en (landschaps)architectuur, een prachtig fotokatern van 60 pagina's en een voorbeeld van 22 favoriete bermen laten dat zien. Algemene richtlijnen (geen gedetailleerde aanwijzingen) worden gegeven. Een kort gedeelte laat zien hoe ontwerpen tot stand komen. Financiën spelen bij beheer een doorslaggevende rol. Steeds meer dringt het besef door dat deze ongeveer 50.000 hectare grond prachtige mogelijkheden heeft voor de zo broodnodige verrijking van de biodiversiteit in Nederland. Een uitdaging voor Rijk, provincies, gemeentes en waterschappen. Diverse projecten zijn al gerealiseerd. De foto's bij de essays zijn veelal klein. De afbeeldingen van kaarten verdienen de schoonheidsprijs niet: onduidelijke details en nauwelijks leesbare erbij behorende tekst door het gehanteerde formaat. Correcte informatie, goed bruikbaar voor oriëntatie op dit in de belangstelling staande onderwerp. Een warm pleidooi voor een natuurvriendelijkere aanpak.

Specificaties

Nederlands | 9789075271980 | 143 pagina's

Titel Levende bermen : over ecologie en architectuur van de wegberm
Secundaire auteur Rita van Biesbergen ; Marion de Boo ; Martine Bakker
Type materiaal Boek
Uitgave [Wageningen] : Blauwdruk, [2020]
Overige gegevens 143 pagina's - illustraties - 23 × 24 cm
ISBN 9789075271980
PPN 404041981
Rubriekscode 570.5
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Bermen; Natuurbeheer
PIM Rubriek Natuur en Milieu
PIM Trefwoord Natuurbeheer