De ontsloten tuin
Boek

De ontsloten tuin over lusthoven, tuintovenaars en bloementaal ([2020])/ Dennis Moet, tekstredactie Daphne de Bruijn en Harry Harsema, Uitgeverij Blauwdruk ; eindredactie Nadine van den Berg

Onderzoek naar de ontwikkeling van de West-Europese tuinkunst en omgang van de mens met de natuur, bijzondere tuinen in Nederland en Engeland en de rol van planten in diverse kunstvormen en -stromingen.

Aanwezigheid

Recensie

Dit boek over paradijselijke tuinen gaat terug naar de wortels van de West-Europese tuincultuur. De auteur - ecoloog en fotograaf - beschrijft hoe de tuinkunst zich ontwikkelt en hoe de omgang van de mens met de natuur door de eeuwen heen verandert. Hij neemt de lezer mee naar enkele bijzondere tuinen in Nederland en Engeland. Zoals de gerestaureerde Helmsley Walled Garden, het omsloten hof en de weide van Durslade (plantontwerp Piet Oudolf) en de Amsterdamse stiltetuin de Tuin van Jan. Het Eden Project in Cornwall met spectaculaire horticultuur en architectuur en de Leidse Hortus Botanicus. Hij sluit af met een beknopte floriografie en de rol van planten in diverse kunstvormen en -stromingen. Deze diepgaande bloemlezing is een kruisbestuiving tussen tuinkunst, ecologie, duurzaamheid, kunst en filosofie. De tekst wordt afgewisseld met Chinese schrifttekens en citaten van denkers en doeners. Rijk geïllustreerd met fraaie kleurenfoto's en macrofoto's van gedroogde planten, van de hand van de auteur. Een lust voor het oog, deskundig en poëtisch. Boeiend voor de bezielde tuinliefhebber en -kenner, te diepgaand voor de gemiddelde tuinier. Met bronnenoverzicht.

Specificaties

Nederlands | 9789492474520 | 175 pagina's

Titel De ontsloten tuin : over lusthoven, tuintovenaars en bloementaal
Auteur Dennis Moet
Secundaire auteur Daphne de Bruijn ; Harry Harsema
Type materiaal Boek
Uitgave [Wageningen] : Blauwdruk, [2020]
Overige gegevens 175 pagina's - illustraties - 25 cm
Annotatie Met literatuuropgave
ISBN 9789492474520
PPN 430336667
Rubriekscode 638.3
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Tuinen; West-Europa; Cultuurgeschiedenis
PIM Rubriek Huis en Tuin
PIM Trefwoord Tuinen