De eik was hier
Boek

De eik was hier ([2021])/ Bibi Dumon Tak, met illustraties van Marije Tolman

Een eik van bijna 200 jaar oud vertelt hoe hij vroeger midden in de natuur stond. Maar toen kwam er een snelweg en nu staat hij in zijn eentje in de middenberm. Maar voor hoe lang, want de snelweg moet worden verbreed. Met kleine zwart-witte pentekeningen. Vanaf ca. 9 t/m 12 jaar.

Aanwezigheid

Recensie

Moederziel alleen in de middenberm van een drukke snelweg staat een statige, honderdtachtigjarige eikenboom. Hij groeide op in een park vol bomen, maar die zijn allemaal gekapt. Links en rechts razen al ruim dertig jaar auto's langs hem heen. Maar nu dreigt toch de kettingzaag, want de snelweg wordt verbreed. Gelukkig is de eik niet helemaal alleen: een jonge gaai komt bijna dagelijks op bezoek. Aan hem vertelt de eik zijn roerige levensverhaal in de ik-vorm. De bekroonde auteur schreef dit bijzondere boekje voor de Maand van de Filosofie (thema 'De natuur was hier') vanuit het perspectief van de boom. Deze kijkt verwonderd naar de haast van mensen; wat is er mis met stilstand? Ook de gaai heeft weinig geduld; hij leeft maar kort en heeft veel te doen. Beweging en stilstand vormen de kern van het verhaal. Ondanks het dreigende lot van de eikenboom blijft het boek luchtig van toon. De oude eik met zijn filosofische overdenkingen; geestige en levendige dialogen met de bijdehante gaai; de declamaties van het wortelkoor en vrolijke zwart-wittekeningen vullen elkaar perfect aan. Het boek (in vrij klein formaat) sluit af met de levensloop van de eik. Op de site 'www.naarschoolmetquerido' is een lesbrief voor groep 6, 7 en 8 opgenomen. Vanaf ca. 9 t/m 12 jaar.

Specificaties

Nederlands | 9789045125329 | 128 pagina's

Titel De eik was hier
Auteur Bibi Dumon Tak
Secundaire auteur Marije Tolman
Type materiaal Boek
Uitgave [Rotterdam] : Maand van de Filosofie/DenkStation Filosofie, [2021]
Overige gegevens 128 pagina's - zwart-wit illustraties - 20 cm
Annotatie Titelpagina vermeldt: Kinderboek voor de maand van de filosofie 2021. - Dit is een speciale uitgave van Em. Querido's Uitgeverij voor de Stichting Maand van de Filosofie
ISBN 9789045125329
PPN 430588224
Rubriekscode 588.1
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Eiken ; Filosofie
PIM Rubriek Natuur en Milieu
PIM Trefwoord Bomen