Let op | vanaf maandag 8 juli 2024 sluit Rozet Centrum om 20:00 uur (in plaats van 22:00 uur)
Liniecrossers
Boek

Liniecrossers frontkoeriers van het verzet (2021)/ Jelle Simons

Geschiedenis van de liniecrossers, een verzetsgroep die aan het eind van de Tweede Wereldoorlog actief was in en bij de Biesbosch waar de scheidslijn liep tussen bezet en bevrijd Nederland.

Aanwezigheid

Recensie

Tussen november 1944 en mei 1945 liep de frontlijn dwars door Nederland. Deze scheidslijn liep grotendeels langs de grote rivieren. De verbindingen tussen bezet gebied en de geallieerde troepen in Zuid-Nederland verliepen onder meer door en langs de Biesbosch. Hulp hierbij kwam van een groep streekbewoners die zich hadden georganiseerd in een verzetsgroep. Aanvankelijk opgezet door een handvol Sliedrechtse en Werkendamse verzetsmannen, groeide de 'liniecrossers' uit tot een verzetsgroep die regionaal welhaast een legendarische status verwierf. Historicus Jelle Simons beschrijft in deze studie niet alleen boeiend het crosswerk zelf, maar plaatst deze verzetsgeschiedenis ook in een bredere militair-historische context. Wie waren deze liniecrossers, hoe verhielden zij zich tot andere verzetsgroepen, wat was de rol van de Nederlandse geheime dienst en welke bijdrage leverden die gevaarvolle tochten door rietvelden en kreken aan de geallieerde oorlogsinspanning? Een vlot geschreven reconstructie van de geschiedenis van de Biesbosch-crosslines. Met illustraties.

Specificaties

Nederlands | 9789401917742 | 304 pagina's

Titel Liniecrossers : frontkoeriers van het verzet
Auteur Jelle Simons
Type materiaal Boek
Uitgave Utrecht : Uitgeverij Omniboek, 2021
Overige gegevens 304 pagina's, 16 ongenummerde pagina's platen - illustraties - 24 cm
Annotatie Omslag vermeldt: De geschiedenis van de Biesbosch-crosslines in de Tweede Wereldoorlog - Met literatuuropgave, register
ISBN 9789401917742
PPN 430321171
Rubriekscode Noord-Brabant 938
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Verzet; Biesbos (Noord-Brabant); Wereldoorlog II
Trefwoord Arnhem
Ede
Market-Garden, Operatie
Collectie Market-Garden
Generaals
Verzet
Onderduikers
Militaire geschiedenis; Wereldoorlog II
Persoonsnaam Hackett, John W. (1910-1997)
PIM Rubriek Nederland
PIM Trefwoord Verzet