Spirit
DVD

Spirit hengst van het woeste westen ([2021])/ directed by Kelly Asbury, Lorna Cook

Wilde Westen, midden 19e eeuw. De jonge hengst Spirit sluit vriendschap met de jonge indiaan Little Creek. Samen beleven ze spannende avonturen. Vanaf ca. 9 jaar.

Recensie

Animatiefilm (2002) van DreamWorks-regisseurs Kelly Asbury (Shrek 2) en Lorna Cook. Midden 19e eeuw ten tijde van de verovering van het wilde Westen wordt een jonge onstuimige hengst gevangen genomen door soldaten, die hem op brute wijze proberen te temmen. Met hulp van de jonge Lakota indiaan Little Creek weet hij te ontsnappen. Het paard en de jongen sluiten vriendschap, maar Spirit laat zich niet temmen en samen beleven ze allerlei spannende avonturen. De paarden spreken niet behalve een innerlijke stem van Spirit. Robert Haagsma (Algemeen Dagblad 11-7-'02): '(...) de film mikt juist op een breed publiek. Spirit schetst de ontstaansgeschiedenis van de Verenigde Staten. (...) De film is een lust voor het oog. De beelden van het Amerikaanse landschap zijn adembenemend en de actiescènes zijn meeslepend. Het verhaal zelf is nogal zoet, vooral vanwege de politiek correcte interpretatie van de geschiedenis. De indianen vervullen de slachtofferrol, de blanken zijn steevast brute domme krachten (...). Spirit is vooral een ronkende ode aan het Amerikaanse landschap, maar moet het stellen zonder de relativerende ondertoon.' Bianca Stigter (NRC 10-7-'02): '(...) Spirit wil eerder spannend zijn dan grappig of schattig.' Genomineerd voor de Oscar voor Beste animatiefilm. Vanaf ca. 9 jaar.

Specificaties

Nederlands | 5053083144920

Titel Spirit : hengst van het woeste westen
PEGI/Kijkwijzer leeftijdsadvies
Secundaire auteur Kelly Asbury ; Lorna Cook ; Antonie Kamerling
Type materiaal DVD
Uitgave [Amsterdam] : Universal, [2021]
Overige gegevens 1 dvd-video (ongeveer 80 min.) - kleur, geluid, breedbeeld - 12 cm
Annotatie Nederlandstalige stemacteurs onder anderen: Antonie Kamerling. - Nederlands, Engels of Frans gesproken, ondertiteld in verschillende talen waaronder Nederlands - Videoversie van de animatiefilm: Verenigde Staten : DreamWorks pictures, 2002
ISBN 5053083144920
PPN 43168989X
Genre paarden/pony's - wild-west roman
Thematrefwoord paarden ; Verenigde Staten; 19e eeuw
Taal Nederlands