Hoe mooi wit ik ben
Boek

Hoe mooi wit ik ben (2020)/ Dolf Verroen, met illustraties van Martijn van der Linden

Maria (ik-figuur) krijgt op haar twaalfde verjaardag een jonge slaaf cadeau. Zij kan met hem doen en laten wat ze wil. Onder begeleiding van volwassenen voor kinderen vanaf ca. 11 jaar.

Aanwezigheid

Recensie

Maria krijgt op haar twaalfde verjaardag een cadeau van haar vader: haar eerste eigen slaaf. Koko wordt opgediend tijdens het diner in een grote, zilveren schaal. Maria is blij met Koko want hij doet wat ze hem opdraagt zonder dat ze hem hoeft te slaan. De meeste Afrikaanse slaven die op haar vaders theeplantage werken, worden vaak afgeranseld. En als Koko niet meer bevalt, dan verkoopt ze hem toch? In de ik-vorm vertelt Maria in veertig korte hoofdstukjes van een of twee bladzijden over haar opkomende puberteit maar vooral over de vanzelfsprekendheid waarop zij en haar familie slaven behandelen als handelswaar. Er is geen moreel besef bij Maria. Dat maakt haar tot een onsympathiek persoon en haar verhaal des te schokkender. In haar tijd was dit de werkelijkheid. Door de korte zinnen die steeds op een nieuwe regel beginnen, het simpele taalgebruik, de ruime bladspiegel en de sobere illustraties in zwart-wit lijkt het een eerste leesboekje maar dat is het beslist niet. Dit confronterende verhaal verscheen in 2006 met andere illustraties onder de titel 'Slaaf kindje slaaf' en werd o.a. bekroond met de Deutscher Jugendliteraturpreis. Met nawoord van de auteur. Om het schokkende verhaal van de juiste context te voorzien is begeleiding van volwassenen noodzakelijk. Vanaf ca. 11 jaar.

Specificaties

Nederlands | 9789025869762 | 72 pagina's

Titel Hoe mooi wit ik ben
Auteur Dolf Verroen
Secundaire auteur Martijn van der Linden
Type materiaal Boek
Editie Derde druk;
Uitgave Amsterdam : Leopold, 2020
Overige gegevens 72 pagina's - zwart-wit illustraties - 23 cm
Annotatie Bekroond met de Gustav-Heinemann-Friedenspreis en de prestigieuze Deutscher Jugendliteraturpreis - 1e druk van deze uitgave: 2016 - Oorspronkelijke titel: Slaaf kindje slaaf. - Rotterdam : Guijs, 2006
ISBN 9789025869762
PPN 431582319
Genre historische roman - sociale roman
Thematrefwoord Slavernij ; Suriname; 18e eeuw
Taal Nederlands