Sinagote
Boek

Sinagote het levensverhaal van een lepelaar ([2021])/ Theunis Piersma, Petra de Goeij, Willem Bouten & Carl Zuhorn, met foto's van Michiel Muller en anderen

Levensverhaal van Sinagote, een lepelaar met een zendertje, geboren op Vlieland, overwinterend in Bretagne, broedend op Schiermonnikoog; over vogelonderzoek en (trek)vogelbescherming.

Aanwezigheid

Recensie

Het boek is opgedragen aan Sinagote, een van de 45 lepelaars met een zendertje. Werkgroep lepelaar onderzocht haar en soortgenoten met 7000 burgerwetenschappers en waarnemers langs de Atlantische kust. Sinagote, Bretons voor 'meisje uit Sené', is in 2006 geboren op Vlieland, overwintert in Bretagne en broedt op Schiermonnikoog. Ze leeft op de Wadden, in zoute vijvers en in zoetwatermoerassen, ze maakt onlogische uitstapjes, waarschijnlijk om oude bekenden te treffen voor de trek, ze vliegt dag en nacht, 74 km/u langs de kustlijn op maximaal 1 km hoogte. Andere Nederlandse lepelaars trekken door naar Spanje of zelfs Mauritanië of Senegal. Veel antwoorden en veel nieuwe vragen. Er vliegen bijvoorbeeld minder jongen uit doordat het in de Waddenzee niet goed gaat met platvis, meer onderzoek en vervolgens overheidsbeleid is nodig. Een prettig leesbaar levensverhaal vol humor en persoonlijke ervaringen. De lezer gaat meeleven met Sinagote, ze vliegt jaarlijks op circa 170 m hoogte het IJsselmeer over, sinds 2021 staan daar windmolens van 180 m hoog. Je vraagt je af: overleeft ze dat wel? Met foto's en kaartjes in kleur en een bronnenoverzicht.

Specificaties

Nederlands | 9789056157227 | 223 pagina's

Titel Sinagote : het levensverhaal van een lepelaar
Uniforme titel Het levensverhaal van een lepelaar
Auteur Theunis Piersma
Secundaire auteur Petra de Goeij ; Willem Bouten ; Carl Zuhorn ; Michiel Muller
Type materiaal Boek
Uitgave Gorredijk : Noordboek, [2021]
Overige gegevens 223 pagina's - illustraties - 23 cm
Annotatie Met literatuuropgave
ISBN 9789056157227
PPN 430322836
Rubriekscode 598.8
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Lepelaars; Verhalen
PIM Rubriek Dieren
PIM Trefwoord Lepelaars