De dochters van de Winterkoningin
Boek

De dochters van de Winterkoningin vier prinsessen in ballingschap ([2021])/ Nancy Goldstone, vertaling [uit het Engels] Ronnie Boley

Biografische studie over Elisabeth Stuart (1596-1662), dochter van de Engelse koning en echtgenote van frederik, koning van Bohemen, en haar dochters, van wie het leven grotendeels werd bepaald door godsdienstkwesties en dynastieke belangen.

Aanwezigheid

Recensie

Biografische studie van koningin van Bohemen Elisabeth Stuart (1596-1662) en haar vier dochters. Elisabeth was de dochter van de Engelse koning Jacobus I en trouwde, beneden haar stand, met keurvorst Frederik. De overeenkomst was dat Jacobus Frederik zou steunen bij zijn ambitie om koning van Bohemen te worden. Uiteindelijk duurde het koningschap maar één seizoen, waarna Frederik en Elisabeth met hun kinderen in ballingschap verbleven in Den Haag. Nadat Frederik in 1632 bezweek aan de pest, stelde Elisabeth alles in het werk de familiepositie te verbeteren, onder andere door strategische huwelijken van haar dochters. Dat levert interessante geschiedenis op, vooral door de rijke, maar ook vaak droevige levens van de dochters. De jongste dochter Sophia redde de dynastie; haar zoon werd koning van Engeland. De auteur (historica, Verenigde Staten, 1957) toont in deze studie het wisselende fortuin van koninklijke families en de kloof tussen katholieken en protestanten in de turbulente zeventiende eeuw toen tronen nog de politiek bepaalden. Met stamboom, register, literatuuropgave, kaart en illustraties in zwart-wit. Complexe materie, maar goed leesbaar door de mild-satirische ondertoon.

Specificaties

Nederlands | 9789401917612 | 415 pagina's

Titel De dochters van de Winterkoningin : vier prinsessen in ballingschap
Auteur Nancy Goldstone
Secundaire auteur Ronnie Boley
Type materiaal Boek
Uitgave Utrecht : Uitgeverij Omniboek, [2021]
Overige gegevens 415 pagina's - illustraties - 23 cm
Annotatie Met literatuuropgave, register - Vertaling van: Daughters of the Winter Queen. - Little, Brown, (c)2018
ISBN 9789401917612
PPN 430321031
Rubriekscode Tsjechië 946.2
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Elisabeth (koningin van Bohemen, keurvorstin van de Palts); Biografieën ; Elisabeth (gravin van de Palts) ; Louisa Hollandena (prinses van Rijnpalz) ; Henriëtte Maria (prinses van Transsylvanië) ; Sophie (keurvorstin van Hannover)
PIM Rubriek Geschiedenis
PIM Trefwoord Elisabeth