Let op | maandag 20 mei 2024 (2e Pinksterdag) zijn alle Rozet locaties gesloten
De roos uit het beton
Boek

De roos uit het beton ([2021])/ Angie Thomas, vertaald door Aimée Warmerdam

Maverick Carter, ofwel Mav (17, ik-persoon), wordt vader en stopt met drugs dealen voor de gang. Mav werkt hard, heeft moeite met school en is doodop door het zorgen voor zijn kind. De moord op een King Lord zorgt voor onrust, verdriet en wraakzucht. Vanaf ca. 15 jaar.

Aanwezigheid

Recensie

De 17-jarige Maverick is lid van de King Lords. Maar wanneer hij vader wordt, stopt hij met drugs dealen voor de gang. Zijn vriendin Lisa maakt het uit, want de baby is niet van haar. Mavs leven verandert drastisch. Hij moet voor een kind zorgen, naar school en zijn moeder en zoon financieel onderhouden. Zijn neef helpt hem aan een winkelbaan en geleidelijk begint Mav noodgedwongen volwassen te worden. Maar dan wordt er een moord gepleegd en wordt Mav gekweld door verdriet en wraakzucht. Mav groeit op in een gevaarlijke wereld met weinig middelen om een beter bestaan op te houden. Het verhaal houdt een hoog tempo aan, waarbij de emotionele toestand van Mav als een achtbaan aanvoelt. Mav is een tiener met veel zelfspot en gevoel voor rechtvaardigheid. Maar hij is ook nog jong en naïef. De schrijfstijl is vlot en zit vol slang. Er zijn veel (muziek)verwijzingen naar de jaren negentig. Als prequel zijn er bekende personages van de verfilmde youngadult-bestseller 'The Hate U Give' en daardoor gelijk geliefd. Het is aan te raden dat deel, geïnspireerd door de Black Lives Matter beweging, eerst te lezen. Ondanks de setting eind jaren negentig is het verhaal actueel en erg aantrekkelijk voor de huidige generatie tieners. Vanaf ca. 15 jaar.

Specificaties

Nederlands | 9789048858880 | 316 pagina's

Titel De roos uit het beton
Auteur Angie Thomas
Secundaire auteur Aimée Warmerdam
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : Moon Young Adult, [2021]
Overige gegevens 316 pagina's - 21 cm
Annotatie Vertaald uit het Engels - Vertaling van: Concrete rose. - New York : Balzer + Bray, (c)2021 - Prequel op: The hate u give
ISBN 9789048858880
PPN 429600356
Genre sociale roman
Thematrefwoord Tienerouders ; Benden ; Discriminatie ; Adolescentie ; Rap
Taal Nederlands