Lezen met je hart
Boek

Lezen met je hart de evangeliën door met Lectio Divina (2020)/ auteur Engelse tekst: prof. dr. Anthony Abela, m.m.v. Diana Leigh en Graham Baxter, vertaling: Marieke Rommel ; inhoudelijke redactie: Marijn Zwart ; redactie: Jean Bastiaens, Yvonne Bos, Pascal Lauwaert

Korte uitleg van wekelijkse evangeliepericopen, met aanwijzingen voor nadere overweging en toe-eigening in meditatie en gebed.

Recensie

Deze 'lectio divina', dat is 'goddelijke' of 'geestelijke' lezing van de evangelieteksten van het oecumenische leesrooster, omvat naast de evangelieteksten zelf een kort commentaar, dat 'lectio' wordt genoemd, gevolgd door suggesties voor een soort persoonlijke toe-eigening (meditatio), een gebedsvoorstel (oratio, vaak een Psalmvers) en een oproep tot nadere overweging (contemplatio, overal dezelfde standaardzin). Het boek is de vertaling van een Engelse versie uit 2010. De lectio van circa één pagina kenmerkt zich door privatiserende en psychologiserende inlegkunde. Het gaat erom wat 'jíj' van die teksten vindt; hun schriftuurlijke en maatschappelijk-politieke context komt alleen ter sprake als hij onvermijdelijk of clichématig is. Van gemeente of gemeenschap is nergens sprake, maar het 'gezin' speelt een belangrijke rol. De hardnekkige oude tegenstelling tussen de joodse Thora en Jezus' evangelie wordt gekoesterd. Deze pretentieuze uitgave van bijna zevenhonderd bladzijden (waaronder veel lege) lijkt slechts aan zeer lage - en vooral vrome - verwachtingen te kunnen beantwoorden.

Specificaties

Nederlands | 9789089122384 | 691 pagina's

Titel Lezen met je hart : de evangeliën door met Lectio Divina
Auteur Anthony Abela
Instelling /Nederlands Bijbelgenootschap
Secundaire auteur Marieke Rommel ; Marijn Zwart
Type materiaal Boek
Editie 1e druk;
Uitgave Haarlem : NBG, 2020
Overige gegevens 691 pagina's - 20 cm
Annotatie Vertaald uit het Engels - Oorspronkelijke Engelse uitgave: Reading : United Bible Societies, (c)2010
ISBN 9789089122384
PPN 42782334X
Rubriekscode 235.7
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Geloofsbeleving
PIM Rubriek Religie
PIM Trefwoord Geloofsbeleving