Een goudvis in de zee
Boek

Een goudvis in de zee 10 filosofische verhalen voor kleine en grote denkers ([2021])/ door Fabien van der Ham, met illustraties van Natalie Kuypers ; redactie: Lianne Tijhaar

Willen jongens met poppen spelen? Kun je gelukkig zijn met niets? Dit zijn twee van de tien thema's van de verhalen over het jongetje Baroe. Met bij elk thema denkvragen en weetjes over filosofen. Met kleurenillustraties. Voorlezen en over praten met kinderen van 4 t/m 8 jaar.

Aanwezigheid

Recensie

Zou je liever een jongen of meisje zijn? Wat duurt eeuwig? In dit vierkante boek komen vragen aan de orde, die aanzetten tot een filosofisch gesprek én ook vragen die geschikt zijn om nog dieper over na te denken. De hoofdstukken omvatten het verhaal van het jongetje Baroe, weetjes over bekende en minder bekende filosofen vanaf Aristoteles, Montaigne tot Judith Butler. De weetjes kunnen voor kleuters, de kleine denkers, worden weggelaten, maar kunnen voor zelfs leerlingen in de eerste klassen van de middelbare school, de grote denkers, nog interessant zijn. In die zin is dit boek een groeidiamant. De auteur is door opleiding, zelfstudie en werkervaring gespecialiseerd in het filosoferen met kinderen. Zij beheert de website www.filosovaardig.nl en ontving voor 'Praatprikkels' (50 kaartjes om over te filosoferen) de Berrie Heesen Prijs (2012). Sterk boek met tien strak opgebouwde denkverhalen in een op kinderen afgestemd taalgebruik. De fleurige kleurenillustraties en rake portretten zijn méér dan plaatjes bij de tekst: ze vragen erom om benoemd te worden en/of geven aanleiding tot gedachte-experimenten. Dit boek valt in positieve zin op binnen het aanbod aan filosofieboeken voor jonge kinderen. Geschikt om voor te lezen, in de klas of thuis aan kinderen van 4 t/m 8 jaar.

Specificaties

Nederlands | 9789081971782 | 74 pagina's

Titel Een goudvis in de zee : 10 filosofische verhalen voor kleine en grote denkers
Auteur Fabien van der Ham
Secundaire auteur Natalie Kuypers ; Lianne Tijhaar
Type materiaal Boek
Uitgave [Groningen] : Uitgeverij Filosovaardig, [2021]
Overige gegevens 74 pagina's - gekleurde illustraties - 22 cm
Annotatie Met literatuuropgave
ISBN 9789081971782
PPN 430690843
Rubriekscode 110
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Filosofie; Kinderen
PIM Rubriek Geestelijk leven
PIM Trefwoord Filosofie