Als een dief op klaarlichte dag
Boek

Als een dief op klaarlichte dag ([2020])/ Slavoj Zizek

Bundel essays waarin de bekende Sloveense radicale filosoof de keerzijde van het hedendaagse mondiaal kapitalisme belicht en analyseert.

Aanwezigheid

Recensie

Al wat Zizek, Sloveens filosoof en publiek intellectueel, tegenwoordig schrijft, wordt uitgebracht. Dat leidt in dit boek o.a. tot wat rommeligheid, citeren van wikipedia en een structuur die meer is dan vijf losse essays maar minder dan een samenhangend boek. Desondanks is het gevuld met Zizek's kenmerkende, bij vlagen briljante analyse en stimulerend gebruik van humor en Hollywoodfilms. Hart van de analyse is het mondiaal 'falen' van kapitalisme. Technologie en Big Tech zijn, wat de flaptekst ook zegt, hiervan maar een onderdeel, niet de kern. Minder goed in oplossingen, is Zizek is op zijn scherpst in zijn radicale analyse van de problemen (rondom universalisme van mondiaal kapitalisme, identiteitspolitiek, populisme en nationalisme, MeToo, moraliteit). Stimulerend en diep, soms ook frustrerend en te makkelijk. Naast intro en eindnoten zijn er vier essays/hoofdstukken en conclusie van essay-omvang en -niveau. Soepele vertaling. Redelijk recent werk van populaire en bekende radicaal hedendaags filosoof, die de keerzijde van hedendaags global capitalism belicht en analyseert. Bij vlagen briljant.

Specificaties

Nederlands | 9789492734068 | 293 pagina's

Titel Als een dief op klaarlichte dag
Auteur Slavoj Zizek
Secundaire auteur Menno Grootveld
Type materiaal Boek
Uitgave [Amsterdam] : Starfish Books, [2020]
Overige gegevens 293 pagina's - 21 cm
Annotatie Colofon vermeldt: (c)2020 Nederlandse vertaling: Menno Grootveld - Met literatuuropgave - Vertaling van: Like a thief in broad daylight: power in the era of Post-Humanity. - London : Allen Lane, 2018
ISBN 9789492734068
PPN 421109114
Rubriekscode 331.22
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Kapitalisme; Kritiek; Marxistische visie
PIM Rubriek Mens en Maatschappij
PIM Trefwoord Kapitalisme