Doggerland
Boek

Doggerland verdwenen wereld in de Noordzee ([2021])/ redactie: Luc Amkreutz en Sasja van der Vaart-Verschoof

Grondige beschrijving van de actuele kennis over het verdronken Doggerland: de prehistorische brug tussen het Verenigd Koninkrijk en West-Europa.

Aanwezigheid

Recensie

Ter gelegenheid van de expositie 'Doggerland. Verdwenen wereld in de Noordzee' in het Rijksmuseum voor Oudheden in Leiden verschijnt een begeleidend en gelijknamig publieksboek over de verdronken prehistorische landvlakte die - met een onderbreking in het laatste interglaciaal - tot 8000 jaar geleden het huidige Verenigd Koninkrijk met het Europese vasteland verbond. Het RMO heeft een naam op het gebied van toegankelijke en visueel aantrekkelijke tentoonstellingspublicaties en stelt ook met dit boek niet teleur. Het rijk geïllustreerde werk bevat de actuele stand van zaken in het onderzoek naar Doggerland, met zowel aandacht voor de vele vondsten (dierlijk en menselijk skeletmateriaal, maar ook gereedschappen van vuursteen en bot) als voor de geologische en klimatologische achtergronden. Opvallend - en wellicht een tikje excessief - is de ruime aandacht voor de particuliere verzamelaars en 'strandzoekers' die materiaal hebben aangedragen, maar verder is dit een uitstekend publieksboek over een intrigerende episode uit de archeologie. Een fraai vormgegeven en uitermate grondige beschrijving van de actuele kennis over het verdronken Doggerland.

Specificaties

Nederlands | 9789464260076 | 157 pagina's

Titel Doggerland : verdwenen wereld in de Noordzee
Secundaire auteur Luc Amkreutz ; Sasja van der Vaart-Verschoof
Type materiaal Boek
Uitgave Leiden : Sidestone Press, [2021]
Overige gegevens 157 pagina's - illustraties, kaarten - 29 cm
Annotatie Uitgave ter gelegenheid van de gelijknamige tentoonstelling in het Rijksmuseum van Oudheden te Leiden, van 8 april t/m 29 augustus 2021 - Met literatuuropgave
ISBN 9789464260076
PPN 431113564
Rubriekscode 921
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Doggerland
PIM Rubriek Geschiedenis
PIM Trefwoord Prehistorie